Studiepakket Natuurvoeding en kruidenleer

Studiepakket Natuurvoeding en kruidenleer

Duur
12 maanden
Lesgeld
€ 965 of 12 x € 84
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Natuurvoeding en kruidenleer

Verdiep je met de opleiding Natuurvoeding en Kruidenleer in de genezende kracht van de natuur. Dit aantrekkelijk geprijsde studiepakket bestaat uit de opleidingen Natuurvoedingsadviseur en Kruidengeneeskunde. Verdiep je kennis en leer je cliënten met natuurlijke voeding en kruiden naar een optimale gezondheid begeleiden.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Leer over natuurvoeding én kruiden
 • 2 complete opleidingen in één pakket
 • Profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs
 • 10% pakketkorting
 • Optionele praktijkdag

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Weerstand en vitaliteit
Na het succesvol afronden van de opleiding kun je als natuurvoedingsdeskundige professionele adviezen geven op het gebied van natuurlijke voeding en kruiden. Als natuurvoedingsadviseur begeleid je je cliënt naar een optimaal eetpatroon. Je zorgt ervoor dat je cliënt niet alleen de juiste brandstoffen binnenkrijgt, maar ook de juiste voedingsstoffen die zijn of haar weerstand en vitaliteit bevorderen. Zo werk je met je cliënt aan meer energie en welzijn op natuurlijk basis.

Verdiepende kennis voor therapeuten
Met de opleiding Natuurvoeding en Kruidenleer verdiep je je in de genezende kracht van de natuur. De opleiding is daarom bij uitstek geschikt voor therapeuten op het gebied van lichaam, geest en gezondheid. Bijvoorbeeld voor verpleegkundigen, hulpverleners en mensen die een eigen praktijk willen starten als natuurvoedingsdeskundige. Maar ook voor schoonheidsspecialistes en apotheek- of drogisterijmedewerkers is kennis van natuurvoeding en kruiden waardevol.

Communicatie- en coachvaardigheden
Je weet als natuurvoedingsdeskundige een begeleidingstraject vorm te geven, waarbij je je niet alleen inhoudelijke vakkennis over natuurvoeding en kruiden, maar óók je opgedane professionele communicatie- en coachingsvaardigheden inzet.

Orthomoleculaire voedingsleer
Na afronding van de opleiding heb je gedegen kennis van de orthomoleculaire voedingsleer. Met een orthomoleculair voedingspatroon zorg je voor een evenwicht op zuur-base niveau, op het hormonale vlak, op het niveau van de neurotransmitters, de darmflora, het immuunsysteem en de bloedsuikerspiegel. Hiervan gaat een sterk preventieve en curatieve werking uit.

Geneeskrachtige kruiden
Daarnaast ken je de grondbeginselen van kruidenkunde. Je hebt kennis van de chemische samenstelling en genezende eigenschappen van meer dan 150 verschillende kruiden, zoals goudsbloem, tijm, valeriaan en munt. Je bent bekend met de classificatie en de manieren waarop deze kruiden kunnen worden ingezet. Je kunt verschillende kruidenrecepten bereiden en gebruiken voor lichte aandoeningen.

Oefenen in de praktijk? Kom naar de praktijkdag
Oefen je je vaardigheden in het werken met kruiden graag in de praktijk? Doe dan mee aan de optionele praktijkdag Kruidengeneeskunde en oefen onder begeleiding van een ervaren herborist.

Profiteer van de pakketprijs
De opleiding Natuurvoeding en kruidenleer bestaat uit twee geaccrediteerde opleidingen: de basisopleiding Natuurvoedingsadviseur en de opleiding Kruidengeneeskunde. Kies voor de opleiding Natuurvoeding en Kruidenleer en profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs. Je richt je studie naar je eigen wens en tempo in. Je ontvangt de opleiding als geheel thuis.

Wat leer je?

Het opleiding Natuurvoeding en kruidenleer is een brede oriëntatie op de genezende kracht van de natuur. Hierbij komende o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • Theoretische kennis over voeding en gezondheid
 • Het geven van verantwoorde gezondheids- en leefstijladviezen
 • Het inrichten van een individueel begeleidingstraject
 • Het verschil tussen reguliere geneeskunde en kruidengeneeskunde
 • Inhoudsstoffen, werkzaamheden, exploitatie en het gebruik van verschillende geneeskrachtige kruiden
 • Het genezend vermogen van verschillende soorten kruiden volgens de kruidengeneeskunde

De leerdoelen van de opleiding Natuurvoedingsadviseur zijn:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • Je hebt kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • Je hebt kennis van de opbouw en werking van het spijsverteringstelsel, de lever en de stofwisseling.
 • Je hebt kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
 • Je hebt kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
 • Je hebt kennis van de reguliere voedingsinzichten.
 • Je hebt kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding en macrobiotische voeding.
 • Je hebt kennis van de orthomoleculaire voedingsleer.
 • Je hebt kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
 • Je kent de werking van de hormonen en neurotransmitters en hoe deze beïnvloed worden door voeding.
 • Je kent de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
 • Je bent bekend met de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
 • Je kan inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
 • Je kan advies inzake natuurvoeding en gezondheid geven en onderbouwen.
 • Je kan individuele en preventieve richtlijnen en eetpatronen opstellen.
 • Je kan gerichte natuurvoedingsadviezen geven bij milde gezondheidsklachten.
 • Je beschikt over de benodigde communicatie- en coachvaardigheden om cliënten succesvol naar een gezonder eet- en leefpatroon te begeleiden.
 • Je kan een professionele praktijk als natuurvoedingsdeskundige opzetten.

De leerdoelen van de opleiding Kruidengeneeskunde:

 • Je bent bekend met de verschillende visies omtrent genezing.
 • Je kent 150 verschillende kruiden en planten en hun geneeskrachtige werking.
 • Je weet hoe je een aantal kruiden kunt toepassen bij lichte klachten.
 • Je hebt kennis van het kweken, drogen, plukken en bewaren van kruiden.
 • Je weet welke delen van kruiden en planten giftig zijn.
 • Je kent verkoelende en verwarmende kruiden volgens het koud-heetmodel.
 • Je hebt inzicht in de verschillende gebruiksvormen van kruiden.

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

34 lessen

studieduur 12 maanden
lesgeld € 965 of 12 x € 84
inschrijfgeld € 20
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van je huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor de thuis af te leggen examens ontvang je het CIVAS-diploma Natuurvoeding en kruidenleer

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je per opleiding een certificaat van deelname.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor deze opleiding organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Deelname is niet verplicht. Je beslist tijdens of na je studie of je meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkbijeenkomsten je optioneel kan bijwonen.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.