Studiepakket Sportvoedingsdeskundige

Studiepakket Sportvoedingsdeskundige

Duur
12 maanden
Lesgeld
€ 975 of 12 x € 86
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Sportvoedingsdeskundige

Als Sportvoedingsdeskundige speel je een belangrijke rol bij de sportprestaties van professionele sporters en amateurs. Dit aantrekkelijk geprijsde studiepakket bestaat uit de basisopleiding Voedingsdeskundige en de specialisatie Sportvoeding. Je legt eerst een stevig fundament onder je loopbaan als voedingsexpert. Vervolgens verdiep je je kennis over sport en voeding en weet jij als sportvoedingsdeskundige de gezondheid en prestaties van sporters naar een hoger niveau te tillen.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Leer over voeding én sportvoeding
 • Start je eigen praktijk
 • Basiskennis en specialisatie in één pakket
 • Profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs
 • 10% pakketkorting

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Brede basis
Na de succesvolle afronding van deze opleiding kan je cliënten door middel van voeding aan hun gezondheid en sportprestaties laten werken. Je hebt een brede theoretische basis als voedingsdeskundige én beschikt over specialistische kennis en vaardigheden over gezonde voeding bij sporten. Deze opleiding is geschikt voor professionals die voedingsexperts willen worden op het gebied van sport en leefstijl.

Professionele sporters en amateurs
Een sportvoedingsdeskundige draagt direct bij aan betere sportprestaties en een betere gezondheid van de sporter. Je weet de opgedane kennis in te zetten voor verschillende soorten sporters: professionals en amateurs, teamsporters en individuele sporters.

Voedingsadvies op maat
Een professioneel (sport)voedingsadvies is maatwerk, want ieder mens is uniek. Dankzij de uitgebreide kennis uit de opleidingen beschik jij over de benodigde competenties om een persoonlijk begeleidingstraject aan te bieden aan elke type sporter.

Voetbal of marathon
Als (sport)voedingsdeskundige krijg je te maken met zeer uiteenlopende vragen en klachten. Jouw kennis is breed inzetbaar. Zo weet jij dat een voetbalspits met veel vetmassa zal onderpresteren en dat een marathonloper met een verkeerde vochtbalans zichzelf onderweg zal tegenkomen.

Oefenen in de praktijk? Kom naar de praktijkdagen
Oefen je je vaardigheden graag in de praktijk? Neem dan deel aan één van onze optionele praktijkdagen Voedingsdeskundige. Hier leer je over praktijkvoering of coachvaardigheden onder begeleiding van een ervaren vakdocent.

Profiteer van de pakketprijs
De opleiding Sportvoedingsdeskundige bestaat uit twee volledige opleidingen: de basisopleiding Voedingsdeskundige en de specialisatie Sportvoeding. Kies voor Sportvoedingsdeskundige en profiteer van een aantrekkelijke pakketprijs. Je richt je studie naar je eigen wens en tempo in. Je start met de opleiding Voedingsdeskundige, waarna je je kennis verdiept met de opleiding Sportvoeding. Je ontvangt het opleiding als geheel thuis.

Wat leer je?

De opleiding Sportvoedingsdeskundige bestaat uit twee belangrijke onderdelen: basiskennis voor de voedingsdeskundige én specialistische kennis over sportvoeding. Hierbij komende o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

 • Het voeren van intakegesprekken, afnemen van anamneses en het begeleiden van cliënten.
 • Gerichte (sport)voedings- en leefstijladviezen.
 • Reguliere voedingsinzichten, alternatieve voedingsinzichten en voeding suppletie.
 • Inspanningsfysiologie, energiesystemen, gewichtsmanagement en voedingsbehoeften van verschillende soort sporters.
 • Begeleidingstrajecten voor individueel-, team-, jeugd-, oude- en vegetarisch sporters.
 • Het verantwoord gebruik van sportsupplementen, -voedingsproducten en diëten.
 • Het opstellen van een op maat gemaakt voedingsplan voor alle soort sporters.

Verplichte praktijkopdracht
Tijdens de opleiding breng je je opgedane vaardigheden direct in de praktijk. Je vraagt iemand uit je omgeving om die te begeleiden bij zijn of haar voeding. Je geeft advies en kijkt welke aanpassingen nodig zijn. Vervolgens werk je dit uit in een verslag. Jouw docent beoordeelt de opdracht met een cijfer en geeft je persoonlijke feedback.


De leerdoelen van de opleiding Voedingsdeskundige zijn:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • Je hebt kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • Je hebt kennis van de werking van het spijsverteringstelsel en de stofwisseling.
 • Je hebt kennis van de verschillende macro- en micronutriënten, hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden.
 • Je hebt kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden.
 • Je hebt kennis van de reguliere voedingsinzichten.
 • Je hebt kennis van enkele alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding, orthomoleculaire voeding en macrobiotische voeding.
 • Je hebt kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.
 • Je kent de relatie tussen voedingsmiddelen, milieu en duurzaamheid.
 • Je kent de meest gevolgde diëten en hun risico’s.
 • Je kan inzicht verkrijgen in het voedings- en leefpatroon van cliënten.
 • Je kan individuele richtlijnen, adviezen en eetpatronen opstellen en onderbouwen.
 • Je kan gerichte voedingsadviezen geven bij gezondheidsklachten.
 • Je beschikt over de benodigde communicatie- en coachvaardigheden om cliënten succesvol naar een gezonder eet- en leefpatroon te begeleiden.
 • Je kan een professionele praktijk als voedingsdeskundige opzetten.

De leerdoelen van de opleiding Sportvoeding:

 • Je beschikt over de basiskennis van sportvoeding: richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf, macronutriënten en micronutriënten, energie en inspanning, vochthuishouding.
 • Je kent de rol van voeding voor, tijdens en na een sportinspanning.
 • Je hebt inzicht in de verschillen in inspanning tussen duursporten, teamsporten en krachtsporten en de invloed daarvan op de voedingsadviezen.
 • Je hebt kennis van sportvoeding voor jeugdsporters, oudere sporters en vegetarische sporters.
 • Je kunt voedingsadviezen voor de sporter formuleren afgestemd op de specifieke inspanning die zijn sporttak vereist met als doel een betere gezondheid en betere sportprestaties.
 • Je hebt kennis van gewichtsmanagement, gewichtsklassesport en eetproblemen in de sport.
 • Je kent de effecten van alcohol op het lichaam en de invloed van alcohol op sportprestaties.
 • Je hebt kennis van de invloed die voeding, diabetes en sport op elkaar hebben.
 • Je begrijpt hoe inspanning maag-darmklachten kan veroorzaken en hoe dit met juiste adviezen ondervangen kan worden.
 • Je hebt kennis van specifieke sportvoedingsproducten, -supplementen en diëten en hoe deze op een verantwoorde manier gebruikt kunnen worden.
 • Je hebt inzicht in de begeleiding van sporters onder speciale omstandigheden: op hoogte, in een ander klimaat en op reis.

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

36 lessen

studieduur 12 maanden
lesgeld € 975 of 12 x € 86
inschrijfgeld € 20
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van je huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor de thuis af te leggen examens ontvang je het CIVAS-diploma Sportvoedingsdeskundige

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je per individuele opleiding een examen aanvragen. Het examen leg je eenvoudig thuis af via internet. Slaag je voor het examen, dan ontvang je een diploma voor deze opleiding. Slaag je voor alle examens van de opleidingen in het studiepakket, dan ontvang je bovendien het overkoepelende diploma voor het studiepakket.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je per opleiding een certificaat van deelname.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor deze opleiding organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Deelname is niet verplicht. Je beslist tijdens of na je studie of je meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkbijeenkomsten je optioneel kan bijwonen.

Voedingsdeskundige Praktijkvoering
Datum Prijs Locatie
vrijdag 9 februari 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
donderdag 27 juni 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
vrijdag 15 november 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
Voedingsdeskundige Coachvaardigheden
Datum Prijs Locatie
vrijdag 19 april 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
vrijdag 11 oktober 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
Voedingsdeskundige Praktijkvoering
Datum Prijs Locatie
vrijdag 9 februari 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
donderdag 27 juni 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
vrijdag 15 november 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
Voedingsdeskundige Coachvaardigheden
Datum Prijs Locatie
vrijdag 19 april 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
vrijdag 11 oktober 2024 € 245,00 Aristo Amsterdam Sloterdijk
Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.