Opleiding Darmgezondheid

Opleiding Darmgezondheid

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 345,00 of 5 x € 73,00
Studiemethode
thuisstudie

Darmgezondheid

In de geaccrediteerde opleiding Darmgezondheid leer je over de complexe werking van de darmen en de invloed van de darmgezondheid op onze algehele gezondheid. Je leert hoe een gezonde levensstijl een bijdrage levert aan gezonde darmen en welke belangrijke rol voeding hierin speelt. Met de kennis die je opdoet in de opleiding Darmgezondheid kan je als voedingsdeskundige je cliënten nog beter begeleiden naar een gezonde darmflora.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Geschreven door een vakspecialist
 • Breed toepasbare kennis over darmgezondheid
 • Volgens de laatste inzichten en onderzoeken
 • Voor voedingsprofessionals

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Als voedingsdeskundige is het belangrijk om te weten welke invloed voeding en andere levensstijlfactorenhebben op de darmgezondheid. De gezondheid van de darmen beïnvloedt de rest van het lichaam. De juiste voeding en levensstijl werken preventief om darmproblemen en een verstoorde darmflora zoveel mogelijk te voorkomen.

Met deze opleiding doe je grondige kennis op over de darmen en het darmmicrobioom: micro-organismen, zoals darmbacteriën, die een grote rol spelen bij de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels. Tussen de darmen en andere orgaansystemen vindt subtiele communicatie plaats. Je leert hoe het darmmicrobioom samenwerkt met de rest van het lichaam en welke invloed het heeft op het ontstaan van ziekte – en dus ook het voorkomen daarvan.

Dankzij kennis van darmgezondheid kun je je cliënten beter begeleiden bij veelvoorkomende darmklachten, zoals obstipatie, diarree, brandend maagzuur (reflux) en winderigheid (flatulentie) als gevolg van een ongezonde leefstijl. Daarnaast kan je adviseren over de verschillende zelfzorgmiddelen, zoals maagzuurremmers, laxeermiddelen en diarreeremmers (loperamide), die cliënten vaak zelf aanschaffen.
De opleiding Darmgezondheid is gericht op voedingsdeskundigen, zoals gewichtsconsulenten, leefstijlcoaches en diëtisten, die hun kennis van de darmen en darmgezondheid naar een hoger niveau willen tillen. Na afronding van de opleiding weet je welke veelvoorkomende aanhoudende darmklachten er zijn en op welke manier je cliënten met voedings- en levensstijladviezen kunt begeleiden naar een goede darmflora.

Wat leer je?

Met de kennis uit de erkende opleiding Darmgezondheid kan je de darmflora verbeteren van je cliënten en darmproblemen voorkomen. In de opleiding Darmgezondheid leer je onder andere over:

 • de vertering van voedingsstoffen
 • het enterisch zenuwstelsel in de darmen en de darmen als ‘tweede brein’
 • de rol van het darmmicrobioom
 • hoe disbalans in de darmen kan ontstaan
 • de invloed van voeding en andere levensstijlfactoren op de darmgezondheid
 • de status van wetenschappelijk onderzoek naar dieetbehandelingen voor darmaandoeningen
 • de begeleiding bij veelvoorkomende darmklachten
 • preventieve adviezen voor het voorkomen van klachten

Je leert in de opleiding hoe je een screening op darmaandoeningen kunt uitvoeren en welke vervolgstappen je, afhankelijk van je beroep, neemt. Ook wordt ingegaan op dieetbehandelingen bij diverse darmaandoeningen, waaronder het glutenvrije dieet, het FODMAP-dieet en het SIBO-dieet. Deze behandelingen vinden uitsluitend plaats onder begeleiding van een diëtist.

De leerdoelen van de opleiding Darmgezondheid:

 • Je kent de verschillende organen van het maag-darmkanaal en hun functie in de spijsvertering en stofwisseling van voedingsstoffen.
 • Je begrijpt de werking en functie van het enterisch zenuwstelsel.
 • Je begrijpt hoe communicatie plaatsvindt tussen de hersenen en darmen.
 • Je kent de rol van het darmmicrobioom in de darm-brein-microbioom-as, in het functioneren van andere orgaansystemen en bij het ontstaan van verschillende aandoeningen.
 • Je weet hoe disbalans in de darmen kan ontstaan en welke invloed dit heeft op de algehele gezondheid.
 • Je kent de relatie tussen voeding en darmgezondheid en andere levensstijlfactoren en darmgezondheid.
 • Je begrijpt waarom eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding en de Voedingspiramide bijdraagt aan een betere darmgezondheid.
 • Je kent preventieve voedingsadviezen voor darmgezondheid, waaronder het gebruik van voedingsvezels, voeding met prebiotica en gefermenteerde voeding.
 • Je weet wat er bekend is uit onderzoek over de invloed van probiotica op darmgezondheid.
 • Je weet welke levensstijladviezen preventief werken voor de darmgezondheid.
 • Je kent de status van wetenschappelijk onderzoek naar veelgebruikte voedingsinterventies om de darmgezondheid te verbeteren.
 • Je herkent veelvoorkomende darmklachten en kan passende adviezen geven.
 • Je kent de werking en de voor- en nadelen van verschillende zelfzorgmiddelen bij darmklachten.
 • Je kan een screening op darmaandoeningen uitvoeren, en weet wat je na de screening kan doen ten aanzien van de hulpvraag van de cliënt (advies geven, doorverwijzen, vooruitzicht verder traject nagaan).
 • Je kan preventieve voedings- en levensstijladviezen samenvatten in een preventieplan voor optimalisering van de darmgezondheid.

Details

methode thuisstudie
omvang

10 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 345,00 of 5 x € 73,00
inschrijfgeld € 20,00
vooropleiding Civas-opleiding Voedingsdeskundige, Gewichtsconsulent, Natuurvoedingsadviseur of vergelijkbaar
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Darmgezondheid

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.