Opleiding Provocatief coachen

Opleiding Provocatief coachen

Duur
3 maanden
Lesgeld
€ 520 of 5 x € 110
Studiemethode
thuisstudie inclusief praktijkdag

Provocatief coachen

In de opleiding Provocatief coachen leer je cliënten onbevangen, creatief en recht vanuit het hart te benaderen. De provocatieve coach neemt de rol van advocaat van de duivel aan. Met ontkenningen, humor en overdrijvingen wakker je het zelfreddend en relativerend vermogen van je cliënt aan. Want juist de momenten waarop je jouw cliënt prikkelt en uitdaagt om zelf tot oplossingen en inzichten te komen zijn het sterkst. De Provocatief coachen opleiding is gebaseerd op de rotsvaste overtuiging dat je cliënt waardig en weerbaar is. Inclusief praktijkdag!

Breder ontwikkelen 10% pakketkorting
Wil je je breder ontwikkelen? Kies dan voor het studiepakket Allround provocatief coach en profiteer van 10% pakketkorting.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Specialisatie voor coaches
 • Ontdek de kracht van humor
 • Leer spanningsvelden ontkrachten
 • Oefen tijdens de praktijkdag

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Als provocatief coach kies je er bewust voor om te beginnen over de minder sterke kanten van de cliënt, zijn probleem en de negatieve gedachten die daarbij horen. Vaak doe je dit op een uitvergrote, humoristische wijze die zo absurd is dat je cliënt er spontaan van in de lach schiet. Provoceren helpt je cliënt om te lachen om zichzelf, zijn situatie en de absurdheid van het bestaan. En natuurlijk lacht hij ook om de coach.

Cliënten leren zo om een speelsere houding aan te nemen. De negatieve kanten van het leven en de eigen zwakke kanten worden niet ontkend of vermeden, maar geplaatst in een breder perspectief. Je prikkelt het zelfreddende en relativerende vermogen van je cliënt, in volle waardering voor zijn persoon, krachten en capaciteiten. Lees hier een voorbeeld van provocatief coachen met humor.

De onvoorwaardelijke positieve waardering die hoort bij de grondhouding van de coach blijft de basis van je werk. Sterker nog, deze liefdevolle houding kan juist tot uiting komen in de manier waarop je provoceert. De humor die je inzet ontstaat vanuit verbinding met je cliënt. De negatieve bijklank die het woord ‘provoceren’ heeft in de Nederlandse taal geldt daarom niet binnen provocatieve coaching.

Tijdens provocatieve therapie sta je dicht bij je cliënten. Wat opvalt aan de unieke benadering provocatief coachen is dat de coach telkens de randen opzoekt van een spanningsveld, om die vervolgens met humor, warmte en uitdaging te ontkrachten. Provocatieve coaching richt de humor enkel op spanningen die problemen kunnen veroorzaken, zoals traumatische spanning en rigiditeiten. Vervolgens kunnen coach en cliënt hiermee aan de slag gaan in het coachtraject.

De kunst van provocatieve therapie is balans. Want wie op de rand werkt gaat daar soms ook overheen. Dan moet je als coach voldoende krediet hebben opgebouwd om een gezonde coachrelatie te bewaken. De provocatieve coach moet daarom met net zo’n directe eerlijke houding naar zichzelf kijken als naar zijn cliënten. Tegelijkertijd kunnen kleine conflicten en irritaties die ook snel weer worden opgelost juist bijdragen aan de relatie met je cliënt.

Deze opleiding is een specialisatie voor coaches en professioneel begeleiders, die de methodiek van provocatief coachen willen leren toepassen in hun werk met cliënten. Na afronding van de opleiding Provocatief coachen kan je deze methodiek toepassen in je eigen coachingspraktijk.

Inclusief praktijkdag
Jouw vaardigheden als provocatief coach kun je in de praktijk oefenen. Deze interactieve online bijeenkomst is inbegrepen bij het lesgeld. Samen met de trainer en je medestudenten ga je aan de slag met de provocatieve technieken. Je leert hierbij het belang van intonatie, humor en warmte. In rollenspellen speel je wisselend de rol van coach en cliënt en leer je aanvoelen waar de grenzen zijn.

Ben je nog niet bekend met de basiskennis en -vaardigheden van het coachen? Volg dan eerst de Coachopleiding Foundation Level of Opleiding Coaching.

Wat leer je?

In de opleiding Provocatief coachen leer je onder andere over:

 • Wat provocatief coachen wel en juist niet is
 • Wanneer je provocatieve coaching kan inzetten en wanneer juist niet
 • De psychologie achter provocatief coachen: hoe werkt het?
 • Het inzetten van humor en de effecten daarvan
 • Uitdagen en omgaan met weerstand op provocatieve wijze
 • Provocatieve coachtechnieken
 • De integratie van provocatieve coaching met andere coachmethoden en -vormen
 • Provocatief coachen met kinderen en met groepen

De leerdoelen van de opleiding Provocatief coachen:

 • Je kent de achtergrond en uitgangspunten van provocatieve coaching.
 • Je kent de toepassingsmogelijkheden en contra-indicaties van provocatieve coaching.
 • Je kent de psychologie achter provoceren, uitlokken en uitdagen en begrijpt hoe provocatieve coaching werkt.
 • Je begrijpt de functie van humor, bijvoorbeeld in de vorm van improviseren, dramatiseren, relativeren, metaforen gebruiken, en de effecten daarvan.
 • Je weet hoe je humor kan inzetten op een manier waarbij de cliënt zich serieus genomen voelt.
 • Je kent de functie van tegengas en weerstand en kent technieken om met weerstand om te gaan.
 • Je kent provocatieve coachtechnieken waarmee je blokkades kan achterhalen, patronen kan uitdagen en kan coachen naar gedragsverandering.
 • Je kent provocatieve coachtechnieken voor kinderen en voor groepen.
 • Je begrijpt hoe provocatieve coaching kan worden geïntegreerd met andere coachmethoden en -vormen.

Details

methode thuisstudie inclusief praktijkdag
omvang

6 lessen

studieduur 3 maanden
lesgeld € 520 of 5 x € 110
inschrijfgeld € 20
vooropleiding Civas-opleiding Coaching of vergelijkbaar
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na inzending van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk, een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen en het bijwonen van de praktijkdag ontvang je het Civas-diploma Provocatief coachen

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kun je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Inclusief praktijkdag
Jouw vaardigheden als provocatief coach kun je in de praktijk oefenen. Deze interactieve online bijeenkomst is inbegrepen bij het lesgeld en vindt plaats in de avond van 19:30 -22:00 uur. Samen met de trainer en je medestudenten ga je aan de slag met de provocatieve technieken. Je leert hierbij het belang van intonatie, humor en warmte. In rollenspellen speel je wisselend de rol van coach en cliënt en leer je aanvoelen waar de grenzen zijn.

De praktijkdag is bij het lesgeld inbegrepen en vormt een verplicht onderdeel voor het behalen van het diploma. Tot 2 weken voorafgaand aan de praktijkdag kan je kosteloos verzetten. Bekijk het studiereglement voor de overige voorwaarden.

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Waardevolle praktijkdag

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.