Cursus Voedingsleer

Cursus Voedingsleer

Duur
4 maanden
Lesgeld
€ 345 of 4 x € 91
Studiemethode
thuisstudie

Voedingsleer

Voeding speelt een belangrijke rol bij een gezonde levensstijl. Wat we eten heeft immers een grote invloed op hoe we ons voelen. Met de cursus Voedingsleer doe je alle basiskennis op over gezonde voeding. De thuisstudie Voedingsleer is bedoeld voor iedereen die in zijn of haar werk te maken heeft met vitaliteit, voedingsadviezen en voedselverstrekking. Ook mensen die in hun persoonlijke leven gezonde keuzes willen maken, hebben veel baat bij de cursus Voedingsleer.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Geschreven door een vakspecialist
 • Breed toepasbare kennis over voeding
 • Volgens de laatste inzichten en richtlijnen
 • Voor professie en zelfontwikkeling
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

In veel beroepen kom je direct of indirect in aanraking met voeding. Na het volgen van de cursus Voedingsleer beschik je over alle basiskennis over voeding. Deze kennis kan je professioneel inzetten bij je werk als therapeut, verpleegkundige, hulpverlener, sportinstructeur, coach of masseur. Daarnaast ben je in staat gefundeerde en gezonde keuzes te maken op het gebied van voeding in je persoonlijke omgeving of gezinsleven.

Wil je je ontwikkelen tot voedingsprofessional en cliënten specialistisch voedingsadvies geven? Bekijk dan ook de opleidingen:
Gewichtsconsulent
Voedingsdeskundige
Natuurvoedingsadviseur

Wat leer je?

Met deze cursus krijg je helder inzicht in alle belangrijke facetten van de voedingsleer. Zo wordt uitgebreid ingegaan op:

 • Hoe functioneert het lichaam en welke rol speelt voeding daarbij
 • Hoe werken de spijsvertering en de stofwisseling
 • Eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels
 • Vitaminen, mineralen en spoorelementen
 • Product- en warenkennis
 • Voeding inkopen, bewaren en bereiden
 • Reguliere voedingsinzichten: Richtlijnen volgens de Gezondheidsraad
 • Alternatieve voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, macrobiotiek en orthomoleculaire voeding
 • Basiskennis over voedingssupplementen

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de cursus Voedingsleer zijn:

 • Je hebt kennis van de belangrijkste sociaal-culturele functies van voeding.
 • Je hebt kennis van de grondbeginselen van de biologische wetenschap en de wijze waarop voeding een fysiologische behoefte vervult.
 • Je hebt kennis van de opbouw en werking van het spijsverteringstelsel en het metabolisme (de stofwisseling).
 • Je hebt kennis van de verschillende voedingsstoffen (macronutriënten en micronutriënten), hun bronnen, functies en aanbevolen hoeveelheden (voedingsleer).
 • Je hebt kennis van de productgroepen van voedingsmiddelen die verkrijgbaar zijn en hoe deze in te kopen, te bewaren en te bereiden (product- en warenkennis).
 • Je hebt kennis van de reguliere voedingsinzichten: Richtlijnen volgens de Gezondheidsraad.
 • Je hebt kennis van enkele 'alternatieve' voedingsinzichten: vegetarisme, veganisme, biologische voeding, ayurvedische voeding, macrobiotische voeding en orthomoleculaire voeding.
 • Je hebt kennis van verschillende visies op voedingssuppletie, de wetgeving rondom supplementen en de grondstoffen, het gebruik en de werking van voedingssupplementen.

Details

methode thuisstudie
omvang

9 lessen

studieduur 4 maanden
lesgeld € 345 of 4 x € 91
inschrijfgeld € 20
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Voedingsleer

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.