Examens

In een examen test Civas uw kennis van de lesstof. Slaagt u en heeft u al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvangt u een erkend diploma. Examen doen is overigens voor de meeste opleidingen niet verplicht.

Certificaat van deelname of diploma?

U kunt ervoor kiezen om uw studie af te ronden met alleen een certificaat van deelname maar ook met een diploma. U bent niet verplicht examen te doen. Doet u geen examen, dan ontvangt u geen diploma, maar een certificaat. Voor de meeste opleidingen ontvangt u binnen 3 weken na het insturen van het laatste huiswerk een certificaat van deelname. U ontvangt alleen een certificaat als al het lesgeld is voldaan en al het huiswerk is beoordeeld met een cijfer van 5,5 of hoger. Een certificaat wordt kosteloos verstrekt. Als u het examen bij de opleiding doet en u heeft dit met een voldoende resultaat afgerond, dan ontvangt u ook het diploma van de opleiding. Uw CIVAS diploma wordt veelal erkend als deelopleiding of als bij- en nascholing door één of meerdere  beroepsverenigingen. Op de website leest u bij uw opleiding over de actuele erkenningen. Voor het examen en het diploma worden kosten in rekening gebracht.

Openboek of klassikaal examen?

Na het volgen van alle lessen kunt u voor de meeste studies het openboek examen aanvragen. Voor een aantal grotere opleidingen legt u een klassikaal examen af. Op onze website staat bij de opleiding vermeld of er sprake is van een openboek of klassikaal examen. Deze informatie vindt u ook terug in het studentenportaal CIVAS Campus, waar u zich kunt inschrijven voor het examen.

Openboek examen

Voor de meeste studies kunt u online vanuit huis het openboekexamen afleggen. Bij een openboek examen mag u het studiemateriaal en de lesmap erbij houden. U kunt het openboek examen op elk gewenst moment afleggen, wel moet u zich hiervoor inschrijven. U schrijft zich in voor het openboek examen op CIVAS campus. De uitslag van het openboek examen ontvangt u direct per e-mail. Binnen 4 weken ontvangt u het diploma per post. De kosten voor een openboek examen inclusief diploma bedragen 25 euro. Slaagt u onverhoopt niet voor het openboek examen, dan begeleidt CIVAS u tot uw herexamen. Openboek herexamens zijn kosteloos.

Klassikaal examen

Een klassikaal examen is een schriftelijk examen, dat plaatsvindt op locatie in Amsterdam of online vanuit huis. U mag bij een klassikaal examen uw lesmateriaal er niet bijhouden. Een klassikaal examen bestaat uit  meerkeuze vragen. Bij het klassikale examen van de opleiding Medische basiskennis CPION en Psychosociale basiskennis CPION krijgt u ook een aantal open vragen. U ontvangt de uitslag van het klassikale examen binnen 4 weken per e-mail en het diploma per post. De kosten voor een klassikaal examen inclusief diploma bedragen 115 euro. Bent u gezakt, dan kunt u zich aanmelden voor een herexamen. Een klassikaal herexamen kost 115 euro. Slaagt u onverhoopt niet voor het examen, dan begeleidt CIVAS u tot uw herexamen. Voor CPION-erkende klassikale opleidingen kunt u maximaal 2 herexamens doen.

Wanneer vindt het klassikale examen plaats?

De data van de klassikale examens staan vermeld in het digitale studentenportaal CIVAS CAMPUS, bij ‘agenda’. U kunt alleen deelnemen aan een klassikaal examen als u zich uiterlijk twee weken van te voren aanmeldt via het studentenportaal, per email of per telefoon. CIVAS behoudt zich het recht voor bij ziekte van de docent, te weinig aanmeldingen of overmacht situaties, examens te annuleren, te verplaatsen of samen te voegen.

Klassikale examens op locatie

De klassikale examens op locatie vinden plaats in Amsterdam of Haarlem.

Amsterdam:
Aristo Meeting Center
Teleportboulevard 100
Amsterdam
Aristo bevindt zich naast NS Station Sloterdijk, aan de Teleportboulevard 100 te Amsterdam. Routebeschrijving.

Haarlem:
CIVAS
Oudeweg 8B
2031 CC Haarlem
Het kantoor van Civas ligt op loopafstand van het station van Haarlem.

Online klassikaal examen

Een online klassikaal examen doet u vanuit huis. Wij maken daarvoor gebruik van de examentool Ans. Op de dag van het examen logt u in en start het examen op de juiste tijd. Bij het examen gebruiken we surveillance software van Proctorio. Bekijk wat u moet doen om het examen technisch voor te bereiden. Lees meer in ons examenreglement.