Examens

Voor de meeste studies kunt u via internet het openboekexamen afleggen. Voor een aantal studies legt u klassikaal examen af. Bij de studie van uw keuze staat vermeld welke examenvorm er geldt. 

Bekijk op deze pagina waar en wanneer de klassikale examens worden afgenomen. 

Certificaat van deelname of diploma?

Na het succesvol afronden van je opleiding, ontvang je een certificaat van deelname. Deze wordt alleen uitgeleverd als aan al het lesgeld is voldaan, alle huiswerkopdrachten zijn ingeleverd én beoordeeld met minimaal een 5,5 of hoger. Je kan deze downloaden in je studentenportaal.

Mocht je een diploma willen behalen, moet je een examen doen. Dit examen kan gemaakt worden op een door jou gekozen moment, en duurt in de meeste gevallen (maximaal) 2 uur. Jouw Civas diploma wordt veelal erkend als deelopleiding of bij- en nascholing door één of meerdere beroepsverenigingen. Bekijk op de webpagina van jouw opleiding de actuele erkenningen van het diploma. Er worden kosten voor het examen en diploma in rekening gebracht. Als je het examen niet haalt, kun je tot en met 2 keer een herexamen maken.

Openboek of online examen?

Afhankelijk van welke opleiding je hebt gevolgd, kun je een openboek of online examen aanvragen. Dit is het examen dat je moet maken voor het behalen van jouw diploma. Op onze website staat per opleiding welk soort examen hieraan gekoppeld is. Deze informatie kun je ook terugvinden in het studentenportaal.

Openboek examen

Bij de meeste opleidingen kan je vanuit huis het openboekexamen afleggen door in te loggen op het studentenportaal. Bij een openboekexamen mag je het studiemateriaal (de lesmap) erbij houden. Je kan het examen op elk gewenst moment afleggen, wel moet je je hiervoor aanmelden via het studentenportaal.

De uitslag van het openboek examen ontvang je direct per e-mail. Binnen vier weken ontvang je het diploma per post. De kosten voor een openboek examen inclusief diploma bedragen 25 euro. Slaag je onverhoopt niet voor het openboek examen, dan kun je tot en met twee keer een herexamen doen. Deze herexamens zijn kosteloos.

Online examen

Dit examen leg je af door in te loggen op het studentenportaal. Dit kan op een voor jou geschikt moment. Bij het grootste deel van de opleidingen bestaat het examen uit meerkeuzevragen. Je hebt tussen 1,5 en 2 uur de tijd voor het examen, afhankelijk van je opleiding.

Je mag bij een examen jouw studiemateriaal (je lesmap) er niet bijhouden. Ook mag je niet met anderen overleggen of weglopen uit het examen. Gedurende het examen gebruiken we surveillance software om dit te controleren. Bekijk goed wat je nodig hebt om het examen goed technisch voor te bereiden, voordat je het examen gaat maken.

Je ontvangt de uitslag van het examen binnen 4 weken per e-mail en het diploma per post. De kosten voor een examen inclusief diploma bedragen 115 euro. Mocht je het examen niet halen, dan kun je tot en met 2 keer herexamen doen. Deze herexamens kosten per keer 115 euro.