Examens

In een examen test Civas jouw kennis van de lesstof. Slaag je en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je een erkend diploma. Examen doen is overigens voor de meeste opleidingen niet verplicht.

Certificaat van deelname of diploma?

Je kan ervoor kiezen om jouw studie af te ronden met alleen een certificaat van deelname of met een diploma. Je bent niet verplicht examen te doen. Doe je geen examen, dan ontvang je geen diploma, maar een certificaat. Voor de meeste opleidingen ontvang je binnen 3 weken na het insturen van het laatste huiswerk een certificaat van deelname, mits je je binnen die periode nog niet hebt ingeschreven voor een examen. Je ontvangt alleen een certificaat als al het lesgeld is voldaan en al het huiswerk is beoordeeld met een cijfer van 5,5 of hoger. Een certificaat wordt kosteloos verstrekt. Als je het examen bij jouw opleiding aflegt en dit met een voldoende resultaat hebt afgerond, dan ontvang je het diploma van de opleiding. Jouw CIVAS diploma wordt veelal erkend als deelopleiding of als bij- en nascholing door één of meerdere  beroepsverenigingen. Op de website lees je bij jouw opleiding over de actuele erkenningen. Voor het examen en het diploma worden kosten in rekening gebracht.

Openboek of klassikaal examen?

Na het volgen van alle lessen kan je voor de meeste studies het openboek examen aanvragen. Voor een aantal grotere opleidingen leg je een klassikaal examen af. Op onze website staat bij de opleiding vermeld of er sprake is van een openboek of klassikaal examen. Deze informatie vind je ook terug in het studentenportaal CIVAS Campus, waar jij je kan inschrijven voor het examen.

Openboek examen

Voor de meeste studies kan je online vanuit huis het openboekexamen afleggen. Bij een openboek examen mag je het studiemateriaal en de lesmap erbij houden. Je kan het openboek examen op elk gewenst moment afleggen, wel moet jij je hiervoor inschrijven. Je schrijft je in voor het openboek examen op CIVAS campus. De uitslag van het openboek examen ontvang je direct per e-mail. Binnen 4 weken ontvang je het diploma per post. De kosten voor een openboek examen inclusief diploma bedragen 25 euro. Slaag je onverhoopt niet voor het openboek examen, dan begeleidt CIVAS je tot je herexamen. Openboek herexamens zijn kosteloos.

Klassikaal examen

Een klassikaal examen is een schriftelijk examen, dat plaatsvindt op locatie in Amsterdam of online vanuit huis. Je mag bij een klassikaal examen jouw lesmateriaal er niet bijhouden. Een klassikaal examen bestaat uit  meerkeuze vragen. Bij het klassikale examen van de opleiding Medische basiskennis CPION en Psychosociale basiskennis CPION krijg je ook een aantal open vragen. Je ontvangt de uitslag van het klassikale examen binnen 4 weken per e-mail en het diploma per post. De kosten voor een klassikaal examen inclusief diploma bedragen 115 euro. Ben je gezakt, dan kan jij je aanmelden voor een herexamen. Een klassikaal herexamen kost 115 euro. Slaag je onverhoopt niet voor het examen, dan begeleidt CIVAS je tot jouw herexamen. Voor CPION-erkende klassikale opleidingen kan je maximaal 2 herexamens doen.

Wanneer vindt het klassikale examen plaats?

De data van de klassikale examens staan vermeld in het digitale studentenportaal CIVAS CAMPUS, bij ‘agenda’. Je kan alleen deelnemen aan een klassikaal examen als jij je uiterlijk twee weken van te voren aanmeldt via het studentenportaal, per email of per telefoon. CIVAS behoudt zich het recht voor bij ziekte van de docent, te weinig aanmeldingen of overmacht situaties, examens te annuleren, te verplaatsen of samen te voegen.

Klassikale examens op locatie

De klassikale examens op locatie vinden plaats in Amsterdam of Haarlem.

Amsterdam:
Aristo Meeting Center
Teleportboulevard 100
Amsterdam
Aristo bevindt zich naast NS Station Sloterdijk, aan de Teleportboulevard 100 te Amsterdam. Routebeschrijving.

Haarlem:
CIVAS
Oudeweg 8B
2031 CC Haarlem
Het kantoor van Civas ligt op loopafstand van het station van Haarlem.

Online klassikaal examen

Een online klassikaal examen doe je vanuit huis. Wij maken daarvoor gebruik van de examentool Ans. Op de dag van het examen log je in en start het examen op de juiste tijd. Bij het examen gebruiken we surveillance software van Proctorio. Bekijk wat je moet doen om het examen technisch voor te bereiden. Lees meer in ons examenreglement.