Opleiding Narratieve therapie

Opleiding Narratieve therapie

Duur
6 maanden
Lesgeld
€ 445,00 of 6 x € 79,00
Studiemethode
thuisstudie

Narratieve therapie

In de opleiding Narratieve therapie ervaar je de kracht van verhalen. Narratieve therapie gaat ervan uit dat de manier waarop mensen hun verhaal vertellen, bepaalt hoe ze in het leven staan. Analyse en bijstelling van die verhalen kan tot nieuwe inzichten en gedrag leiden. Narratieve therapie is daardoor een uniek en uiterst werkzaam therapeutisch instrument. In de opleiding Narratieve therapie leer je hoe je deze doeltreffende vorm van gesprekstherapie effectief inzet in de begeleiding van je cliënten.

Gratis proefles

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Zeer werkzame therapievorm
 • Uitgebreide en heldere lesstof
 • Bevat veel praktijkvoorbeelden

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

In de opleiding Narratieve therapie leer je te achterhalen welke diepere betekenis er achter de verhalen van jouw cliënten schuilgaat. Met speciale technieken nodig je de cliënt uit zijn verhaal te vertellen. De begeleider krijgt daarmee helder inzicht in de levenshouding en probleemgebieden van de cliënt.

Vervolgens help je de cliënt zijn inzichten bij te stellen en waar nodig alternatieve versies van zijn 'werkelijkheid' te bedenken. Problemen worden zo in een ander perspectief geplaatst en worden daarmee effectief bestreden.

De opleiding Narratieve therapie is bedoeld voor iedereen die de unieke inzichten van narratieve therapie professioneel wil integreren in zijn werk met cliënten. Na de opleiding Narratieve therapie kan je de speciale technieken van narratieve therapie professioneel integreren in je praktijk.

Narratieve therapie is een nieuwe, uiterst werkzame gesprekstherapeutische methode die door steeds meer therapeuten wordt toegepast. De leerstof is van direct nut voor counselors, coaches, therapeuten, hulpverleners, vrijwilligers, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en andere professionals.

Wat leer je?

In de opleiding Narratieve therapie leer je hoe je cliënten door een ander perspectief te laten kiezen, inzicht verschaft in hun levenshouding en probleemgebieden. Daarna ga je samen op zoek naar alternatieve versies van hun 'werkelijkheid'. Er wordt onder andere ingegaan op:

 • De grondhouding van een narratief therapeut
 • De diepere betekenis achter verhalen ontdekken
 • De manier waarop hersenen ervaringen opslaan
 • De betekenis van taal, metaforen, vorm en perspectieven
 • Hoe jouw eigen verhalen jouw denkbeelden beïnvloeden

De leerdoelen van de opleiding Narratieve therapie zijn:

 • Je kent de ontstaansgeschiedenis en (filosofische) uitgangspunten van narratieve therapie.
 • Je begrijpt de grondhouding van een narratief therapeut.
 • Je bent bekend met communicatietechnieken voor het therapeutisch gesprek.
 • Je begrijpt de invloed van taal op de menselijke ontwikkeling, de werking van de hersenen en het geheugen, en op het sociale leven.
 • Je begrijpt hoe de eigen verhalen van de cliënt zijn denkbeelden beïnvloeden en kan de diepere betekenis achter verhalen achterhalen.
 • Je weet hoe je een externaliserend gesprek en een re-autoriserend gesprek kan voeren.
 • Je weet hoe narratieve therapie en aandachtgerichte therapie geïntegreerd kunnen worden, en kent de opbouw van een programma aandachtgerichte narratieve therapie.
 • Je weet hoe je een re-membering-gesprek en een scaffolding-gesprek kan voeren.
 • Je kent verschillende verhaalsoorten en vertelvaardigheden en begrijpt welke betekenis deze hebben voor de therapie.
 • Je kent de volgende evidence-based technieken voor narratieve therapie: kansberekening; cognitieve herstructurering; verbeelde rolmodellen.
 • Je kunt technieken inzetten om de cliënt te helpen zijn inzichten bij te stellen en waar nodig alternatieve versies van zijn ‘werkelijkheid’ te bedenken.
 • Je begrijpt de waarde van therapeutische verhalen voor kinderen.

Details

methode thuisstudie
omvang

12 lessen

studieduur 6 maanden
lesgeld € 445,00 of 6 x € 79,00
inschrijfgeld € 20,00
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

je ontvangt kosteloos een certificaat van deelname na ontvangst van het huiswerk

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het CIVAS-diploma Narratieve therapie

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt CIVAS je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan ontvang je een certificaat van deelname.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 14 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.