Opleiding Creatief werken met kinderen

Opleiding Creatief werken met kinderen

Duur
7 maanden
Lesgeld
€ 715 of 8 x € 94
Studiemethode
thuisstudie met optionele praktijkdagen

Creatief werken met kinderen

Vrijwel elk kind houdt van knutselen en bouwen. Kinderen kunnen zo hun creativiteit ontwikkelen en ontdekken meer over zichzelf en de wereld om hen heen. In de opleiding Creatief werken met kinderen leer je hoe je kinderen hierin begeleidt. Door het creatieve proces te volgen en het eindresultaat te analyseren, krijg je inzicht in de psyche en het welbevinden van het kind. Je faciliteert, daagt uit en stimuleert de ontwikkeling van het kind op creatief, cognitief, emotioneel en sociaal vlak. Lesmateriaal inclusief unieke instructievideo's.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Geschreven door een vakdocent
 • Inclusief instructievideo's
 • Direct en breed toepasbaar
 • Voor professionals en ouders

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Creatieve werkvormen
Heb je de opleiding Creatief werken met kinderen afgerond, dan ben je bekend met een scala aan creatieve werkvormen en kan je een creatief proces 1-op-1 of in groepjes begeleiden.

Vrij ontdekkend spel
Je weet een uitdagende en stimulerende werkplek te creëren. Tijdens het creatief werken met kinderen ben je in staat volop ruimte en mogelijkheden te bieden aan het kind voor vrij ontdekkend spel.

Hulpvraag van het kind
Aan de hand van een creatief werkstuk herken je een hulp- of ontwikkelvraag van het kind. Wil je meer lezen over het belang van creatief werken met kinderen, lees dan verder in ons blog.

Werken met kinderen
De geleerde vaardigheden uit de cursus Creatief werken met kinderen kan je professioneel inzetten in jouw werk als pedagogisch medewerker, kindertherapeut, leerkracht, kindercoach of zorgverlener. Uiteraard kan je de opgedane kennis ook direct toepassen in jouw privé-omgeving als ouder of verzorger.

Wil je je kennis verder verdiepen? Bekijk dan onze opleidingen op het gebied van kindercoaching.

Wat leer je?

De opleiding Creatief werken met kinderen is breed van opzet en geeft je de vaardigheden om creatief met kinderen bezig te zijn en kinderen professioneel te begeleiden bij hun creatieve ontwikkeling. In de opleiding wordt uitgebreid ingegaan op:

 • Begrippen en visies in de ontwikkelingspsychologie
 • Ontwikkelingsfases van het kind
 • Persoonlijkheidsontwikkeling van het kind
 • Activiteiten passend bij de ontwikkelingsvraag
 • Interpreteren van gemaakt werk
 • De waarde van vrij spel en een goede hechting
 • Beeldtaal, lichaamstaal, metaforen en symboliek
 • Gesprekstechnieken afgestemd op kinderen

Bij de opleiding ontvang je een aantal unieke instructievideo's zodat je precies ziet hoe je het geleerde toepast.

Verplichte praktijkopdracht
Tijdens de opleiding breng je je opgedane vaardigheden direct in de praktijk. Je vraagt een kind uit je omgeving om een tekening te maken over een zelfgekozen onderwerp. Vervolgens analyseer je de tekening en reflecteer je op je eigen aanpak. Jouw docent geef je vervolgens persoonlijke feedback op je analyse van de tekening en over de manier waarop je het kind begeleidde tijdens het creatieve proces.

De leerdoelen van de opleiding Creatief werken met kinderen:

 • Je doet kennis op over de belangrijkste begrippen en visies in de ontwikkelingspsychologie
 • Je doet kennis op over de ontwikkelingsfases van het kind
 • Je doet kennis op over de definitie van creativiteit en de waarde hiervan voor de (persoonlijkheids)ontwikkeling van een kind
 • Je doet kennis op over welke activiteit passend is bij de leeftijd en ontwikkelingsvraag van een kind
 • Je doet kennis op over het werken met een opdracht
 • Je doet kennis op over het interpreteren van creatief werk om inzicht in de psyche en het welbevinden van het kind te krijgen
 • Je doet kennis op over de waarde van vrij spel en een goede hechting
 • Je doet kennis op over communicatietechnieken, zoals beeldtaal, lichaamstaal, metaforen en symboliek en gesprekstechnieken met kinderen
 • Je doet kennis op over een breed scala aan mogelijke creatieve werkvormen en het gebruik van materialen en technieken

Details

methode thuisstudie met optionele praktijkdagen
omvang

14 lessen

studieduur 7 maanden
lesgeld € 715 of 8 x € 94
inschrijfgeld € 20
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen, ontvang je het Civas-diploma Creatief werken met kinderen

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Civas organiseert voor veel studies optionele praktijkdagen of praktijkweekenden. Hier toets jij jouw theoretische kennis en ontmoet je jouw docent en medestudenten. Er wordt veel geoefend en er is volop ruimte voor het stellen van vragen. Voor iedereen die zijn vaardigheden naar een hoger niveau wil tillen, is het bijwonen van een praktijkdag een aanrader.

Deelname is niet verplicht
Ook voor de opleiding Creatief werken met kinderen organiseren wij regelmatig praktijkbijeenkomsten. Deelname is niet verplicht. Je beslist tijdens of na jouw studie of je meedoet. Bekijk hieronder welke praktijkbijeenkomsten je voor de opleiding Creatief werken met kinderen optioneel kan bijwonen.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.