Online klassikale examen

Door de maatregelen rondom covid-19 is het afnemen van een klassikaal examen op locatie zeer beperkt mogelijk. We hebben daarom gekozen om een online examen in te stellen, zodat u geen onnodige studievertraging oploopt.

Graag informeren wij u hoe dit werkt en welke zaken u technisch moet voorbereiden.

Hoe werkt het online klassikale examen?

U hoeft voor het online klassikale examen niet te reizen, u kunt het examen gewoon thuis afleggen. Op de dag van het online klassikale examen logt u in en start het examen op het startmoment van het examen. De maximum tijd die u mag gebruiken om het examen in te vullen is 90 of 120 minuten, afhankelijk van de opleiding. De maximale tijd wordt weergegeven voordat u aan het examen begint.

U mag er geen boeken, papieren of websites bij gebruiken, ook mag u niet overleggen met anderen of weglopen, net zoals bij het klassikale examen op locatie. Wel mag u bij enkele examens (geldt alleen voor de studies Voedingsdeskundige en Sportvoeding) een losse rekenmachine gebruiken, dus niet uw telefoon of tablet. We bewaken dit met zogenaamde surveillance software van Proctorio.

Wat moet ik voor het online klassikale examen technisch voorbereiden?

Om het online klassikale examen technisch mogelijk te maken, moet u drie stappen zetten. Doe dit ruim voor de examendatum, zodat u de tijd heeft om eventuele problemen op te lossen.

1. U zorgt voor een recente en snelle computer of laptop met webcam en microfoon en een stabiele internetverbinding (liefst bekabeld in plaats van Wifi). Is uw computer ouder dan een jaar, erg eenvoudig of erg traag? Dan is de kans groot dat u met deze computer niet kunt deelnemen. Lees meer over de systeemeisen.

2. U ontvangt ruim voor het examen een email met een uitnodiging voor onze examentool Ans. U klikt op de uitnodiging en maakt een wachtwoord aan. Uw account is dan gereed en op het moment van het examen kunt u inloggen en de toets starten.

Heeft u al eerder een online klassikaal examen bij ons afgelegd? Dan heeft u al een account in Ans, u ontvangt dan niet nogmaals een uitnodiging. U kunt het oude account gewoon gebruiken. 

3. Ga naar getproctorio.com en volg de stappen. Gebruik Google Chrome als webbrowser. Download de Proctorio Chrome extension, extra software. U krijgt direct feedback of dit is gelukt.

Lukt het niet met Proctorio? Ga dan naar de supportpagina van Proctorio (www.proctorio.com/support#settingup). U kunt hier ook een live chat starten.  

Wat moet ik doen op de dag van het online klassikale examen?

 1. Zoek een rustige plek met een stabiele internetverbinding waar u niet gestoord kunt worden tijdens het online klassikale examen. Bij voorkeur heeft u een bekabelde internetverbinding, dan is de verbinding stabieler dan bij Wifi. Er mag niemand anders in de kamer aanwezig zijn, ook mag u zelf niet weglopen.

 2. Leg alle boeken, papieren, uw telefoon en andere zaken die niet zijn toegestaan, weg in een andere kamer. Ontkoppel eventuele extra schermen en zet deze ook in een andere kamer.

 3. Pak uw ID (paspoort, rijbewijs of ID kaart).

 4. Ga het internet op met Google Chrome.

 5. Sluit alle programma's, documenten en tabbladen, behalve Chrome en het tabblad waar u de toets zult gaan maken.

 6. Log in op uw dossier in Ans.

 7. Start de toets op de starttijd en klik op `Gebruik Proctorio'. Proctorio gaat nu (in het Engels) een aantal voorbereidende stappen doen voor u de examenvragen kunt beantwoorden. Deze tijd gaat niet af van uw examentijd.

  a. Proctorio opent met een scherm waar wordt uitgelegd wat niet mag tijdens het maken van de toets (bijvoorbeeld andere websites openen of uw notities raadplegen) en geeft aan als u nog tabbladen e.d. moet sluiten. Klik op ‘start pre-exam checks’ onderaan.

  b. Proctorio gaat nu uw webcam, microfoon en internetverbinding testen. Geef toestemming als dat wordt gevraagd.

  c. Klik op het plaatje van uw beeldscherm en daarna op de knop ‘delen’. Klik op >next.

  d. Proctorio vraagt of u uw ID voor de webcam wilt houden om hier een foto van te maken. Mocht dit om welke reden dan ook niet lukken, stuurt u dan achteraf een foto per email naar info@civas.nl onder vermelding van uw naam, studentnummer en het examen dat u maakt.

  e. De belichting van de webcam wordt vervolgens gecontroleerd door het maken van 5 foto’s van u.

  f. Tot slot krijgt u het ‘exam agreement’ waar u zich mee akkoord moet verklaren. Klik op ‘I accept and begin exam now’.

 8. Nu gaat het systeem vanzelf weer terug naar Ans, waar u het examen start. Uw tijd gaat dan pas in.

 9. Maak de examenvragen. Deze zijn uiteraard in het Nederlands. Eventuele vragen waar u later nogmaals naar wilt kijken, kunt u markeren met een vlaggetje. Onderaan ziet u alle vraagnummers en ziet u welke u al heeft beantwoord en in rood welke u heeft gemarkeerd. Door naar links of naar rechts te klikken, klikt u door alle vragen. 

 10. Als u alle vragen heeft beantwoord, klikt u rechtsonder op het afsluitende icoontje. U krijgt dan de vraag of u de toets wil inleveren. Klik op 'Lever in'.

 11. U krijgt een bevestiging op uw scherm dat uw antwoorden zijn ingeleverd. Het examen is nu klaar en u kunt de computer afsluiten.

Lukt het niet met Ans? Op de supportpagina's van Ans vindt u veel uitleg. 

Waarom kiezen jullie voor surveillance software?

We hebben gekozen voor de combinatie van een online toets tool en surveillance software. Beide zijn ontwikkeld voor universiteiten en daar uitgebreid getest en goed bevonden. Onze toets tool heet Ans en binnen deze toets tool kunt u de antwoorden op het online klassikale examen invullen. Daarbij hebben we gekozen voor surveillance software van Proctorio. Deze software bekijkt via uw webcam en uw microfoon of u mogelijk fraude pleegt door bijvoorbeeld andere websites te bezoeken, een boek op tafel te raadplegen of overlegt met derden. We vinden het belangrijk om fraude zoveel mogelijk te voorkomen. Als studenten fraude plegen, zegt het diploma niets meer over hun kennis. Dus net zoals we in een klassikaal examen op locatie de kennis van de student willen toetsen, willen we dat hier ook.

Wat gebeurt er met de beelden?

De beelden worden geanalyseerd en bij mogelijke fraude nader onderzocht. U leest hier hoe Proctorio omgaat met uw privacy

Hoe krijg ik de uitslag van het online klassikale examen?

U ontvangt net zoals bij een klassikaal examen op locatie de uitslag binnen 4 weken per email en het diploma per post.

Klassikale examens op locatie alleen op beperkte schaal mogelijk

Als u toch een klassikaal examen op locatie wilt doen, dan kunt u kiezen voor een van de twee data in het najaar van 2020 waarop op kleine schaal een klassikaal examen wordt afgenomen in Haarlem. Er is maar beperkt plaats.