Cursus Voeding en ouderen

Cursus Voeding en ouderen

Duur
5 maanden
Lesgeld
€ 445 of 5 x € 93
Studiemethode
thuisstudie

Voeding en ouderen

In de opleiding Voeding en ouderen leer je 50-plussers en senioren te begeleiden naar een gezonde leefstijl. De helft van de volwassenen is ouder dan vijftig jaar. Een deel van deze groep mensen krijgt in meer of mindere mate te maken met ouderdomsverschijnselen. Met een gezond voedings- en beweegpatroon kunnen ouderdomsklachten bij senioren aanzienlijk worden verminderd. Met de opleiding Voeding en ouderen ben je als voedingsprofessional in staat om deze specifieke doelgroep advies op maat te geven.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Voor professionals én eigen gebruik
 • Direct en breed toepasbare kennis
 • Lesstof bevat veel praktijkvoorbeelden
 • Maandelijks online vragenuur met je docent

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Na afronding van de opleiding Voeding en ouderen heb je inzicht in wat er met het ouder wordende lichaam gebeurt en hoe je je voedingsadviezen daarop afstemt.

Verouderingsproces

Met adviezen op gebied van voeding, beweging en stresshantering kun je diverse klachten verminderen die tijdens het verouderingsproces ontstaan.

Dagmenu’s

Je bent in staat om senioren aan de hand van een compleet begeleidingsplan te ondersteunen bij het verbeteren van hun leefstijl. Je kan volwaardige dagmenu’s samenstellen speciaal afgestemd op 50-plussers en senioren, ook wanneer ze kampen met onder- of overgewicht.

Inzicht

De cursus Voeding en ouderen is speciaal ontwikkeld voor gewichtsconsulenten, voedingsdeskundigen, leefstijl- en vitaliteitscoaches, Weight Watchers-coaches, afslankconsulenten, doktersassistenten en praktijkondersteuners. Ook wanneer je als 50-plusser zelf je eet- en leefpatroon wilt verbeteren, biedt deze opleiding uitkomst. Je krijgt inzicht in wat er met je lichaam gebeurt en wat je zelf kunt doen om klachten op te lossen of te verminderen.

Wat leer je?

De opleiding Voeding en ouderen geeft je uitgebreide kennis over ouderdomsklachten en hoe deze door middel van leefstijl te verminderen. De opleiding besteedt onder andere uitgebreid aandacht aan:

 • lichamelijke en geestelijke veranderingen bij het ouder worden
 • aandoeningen die verband houden met ouderdom
 • een gezond voedingspatroon voor ouderen
 • de impact van de leefstijl op het verouderingsproces
 • gespreks- en motivatietechnieken afgestemd op 50-plussers
 • het opstellen van een begeleidingsplan
 • overgewicht en ondergewicht bij ouderen
 • het belang van beweging en stresshantering

Stel je vragen over de lesstof
Heb je vragen over de lesstof? Stuur deze dan eenvoudig aan je studiebegeleider. Of neem deel aan het maandelijkse online vragenuur, waarin je docent jouw vragen en die van je medestudenten beantwoordt.

De leerdoelen van de cursus Voeding en ouderen zijn:

 • Je begrijpt het begrip ouderdom en wat ouder worden in de huidige maatschappij inhoudt.
 • Je bent op de hoogte van de gemiddelde leefstijl van 50-plussers en de impact die leefstijl heeft op het verouderingsproces.
 • Je kent de veranderingen die tijdens het ouder worden in lichaam en geest plaatsvinden en met welke klachten en aandoeningen deze gepaard gaan.
 • Je weet wat een gezonde leefstijl voor de 50-plusser is, d.w.z. een gezond voedings- en beweegpatroon en stresshantering.
 • Je kan de 50-plusser begeleiden bij het verbeteren van zijn leefstijl (bij aan ouderdom gerelateerde klachten en aandoeningen):
 • Je kan een begeleidingsplan opstellen (voedingsadvies en beweegadvies) voor de ouder wordende mens; specifiek voor 50-plussers met overgewicht of ondergewicht.
 • Je kan (actief) luisteren naar en effectief communiceren met de 50-plusser die zijn leefstijl/gedrag wil veranderen.
 • Je bent in staat om volwaardige dagmenu’s samen te stellen die speciaal zijn aangepast op de 50-plusser, eventueel specifiek voor diegenen met overgewicht of ondergewicht.

Details

methode thuisstudie
omvang

11 lessen

studieduur 5 maanden
lesgeld € 445 of 5 x € 93
inschrijfgeld € 20
vooropleiding Civas-opleiding Voedingsdeskundige, Gewichtsconsulent, Natuurvoedingsadviseur of vergelijkbaar
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Voeding en ouderen

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Praktijkdagen

Online vragenuur Voeding
Datum Prijs Locatie
dinsdag 19 december 2023 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 januari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 19 februari 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 maart 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 april 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 27 mei 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 17 juni 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 22 juli 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 26 augustus 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 23 september 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
zondag 13 oktober 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 18 november 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis
maandag 16 december 2024 € 0,00 Zoom-online vanuit huis

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.