Zo remt u het verouderingsproces

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
21 november 2019

Zo remt u het verouderingsproces

Er komt een moment waarop u aan uw lichaam merkt dat het verouderingsproces is ingezet. Vanaf uw 50e levensjaar ondergaan lichaamscellen, organen en zenuwstelsel grotere veranderingen. In deze blog leest u hoe u uw lichaam kunt helpen fit en gezond ouder te worden.

​Blijf op gezond gewicht

Wie ouder wordt, merkt vaak dat de kilo’s er minder snel vanaf gaan. Op gewicht blijven is in deze fase van het leven juist belangrijk. Ernstig overgewicht betekent dat organen en lichaamscellen die al minder functioneren nog eens extra worden belast. Naast overgewicht komt ondergewicht ook veel voor bij ouderen. Dit kan komen door gebitsproblemen, verminderde eetlust en eenzaamheid. Gelukkig zijn er manieren om op gewicht te blijven. Met gezonde producten in de juiste hoeveelheden en met voldoende beweging lukt het zeker om een gezond BMI te hebben en te houden.

​Verminderen van ouderdomsverschijnselen

Gezonde voeding helpt het lichaam op natuurlijke wijze met ouder worden. Naast een gezond gewicht bereiken, kunt u met de juiste voeding ervoor zorgen dat ouderdomsverschijnselen verminderen of vertragen. Door veel groente en voldoende fruit te eten, krijgt uw lichaam voldoende gezonde vitaminen binnen. Onze cellen kunnen zo beter blijven functioneren en wellicht krijgt u minder snel last van rimpels en haaruitval. Door weinig verzadigde vetten te eten, helpt u uw hart en vaten gezond houden.

​Voedingsrichtlijnen voor iedere leeftijd

Wat is dan een gezond voedingspatroon op latere leeftijd? Het Voedingscentrum heeft een leidraad ontwikkeld in de vorm van de Schijf van Vijf en de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden. Omdat ouderen andere behoeften hebben dan jongeren, houden de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheden hier rekening mee. Met het volgen van deze richtlijnen kunt u prima een gezond en evenwichtig dagmenu samenstellen.

​Positieve invloed van bewegen

Naast een gezond voedingspatroon helpt dagelijks bewegen het verouderingsproces vertragen. Met voldoende beweging neemt spiermassa namelijk minder snel af en blijven botten sterker. Bewegen heeft ook een positieve invloed op de geest en ondersteunt verschillende lichaamsprocessen. Ouderen die regelmatig bewegen voelen zich fitter en hebben minder last van kwaaltjes. Daarbij kan samen bewegen ook nog eens leuk en gezellig zijn.

​Meer weten?

Lees verder over de cursus Voeding en ouderen. Of bekijk hier alle studies binnen de categorie Voeding en dieet.