Haal meer uit uw thuisstudie!

Leestijd
5 minuten
Geplaatst op
27 augustus 2019

Met deze 10 tips wordt thuis studeren effectief studeren

Begint u binnenkort met uw thuisstudie? Wij helpen u graag uw goede voornemens om te zetten naar een gewenst eindresultaat: een certificaat of diploma. Met de volgende 10 studietips maakt u van uw CIVAS-thuisstudie een succes.

Tip 1. Volg uw hart

Kies een onderwerp waar uw hart sneller van gaat kloppen en een thuisstudie die aansluit bij uw interesse en passie. Zo blijft u zeker tot het einde gemotiveerd! Twijfelt u tussen meerdere thuisstudies? Op de studiepagina’s kunt u een proefles en de volledige inhoudsopgave bekijken. Zo krijgt u alvast een duidelijk beeld van de lesopbouw.

Tip 2. Stel persoonlijke doelen

Waarom wilt u weer studeren? Wilt u bij- of nascholingspunten behalen of wilt u zich omscholen? Heeft het onderwerp uw persoonlijke interesse? Zet uw ideeën om in een haalbaar en duidelijk plan, dit helpt om uw doelen te bereiken.

Tip 3. Bekijk een gratis proefles

Van elke opleiding heeft CIVAS een gratis proefles beschikbaar. Eenvoudig aan te vragen vanaf iedere studiepagina. Hiermee krijgt u een eerste indruk van de opleiding én van studeren bij CIVAS. Bent u na het lezen van de proefles nog steeds enthousiast, dan is deze studie de juiste keuze.

Tip 4. Maak een haalbare planning

Thuis studeren doet u in uw eigen tijd, in uw eigen omgeving en in uw eigen tempo. Een gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week. U kunt uw studievoortgang naar eigen inzicht versnellen of vertragen, maar een regelmatig studiepatroon is aan te raden als u effectief wilt studeren. Verdeel de lesstof over het gewenste aantal maanden en plan tijd in uw agenda in. Zie deze studiemomenten als een belangrijke afspraak met uzelf die u niet kunt afzeggen.

Tip 5. Zorg voor een prettige studieomgeving

Waar leert u het best? Thuis in een stille (werk)kamer of juist buitenshuis in een bibliotheek, flexplek of koffietentje? Creëer een optimale studieomgeving voor uzelf en laat u niet afleiden door huishoudelijke klusjes, uw omgeving of uw telefoon. Multitasken werkt niet bevorderend voor uw studievoortgang.

Tip 6. Houd een werkboek bij

U studeert effectief als u actief leert en niet alleen de lesstof doorleest. Rond oefenvragen en opdrachten daarom af en maak samenvattingen van de lesstof. Die kunt u er weer op naslaan als u leert voor een examen.

Tip 7. Zorg goed voor uzelf

Met een uitgerust en fit lichaam neemt u de lesstof beter in u op. Denk aan gezonde voeding, rijk aan vitaminen en onverzadigde vetzuren. Drink zo’n 1,5 liter water per dag. Studeer in blokjes van maximaal 25 minuten en ontspan tussendoor. Tip: met een timemanagement-app (zoals The Pomodoro Tracker) beheert u de tijdsindeling, de app herinnert u aan uw pauze. Denk ook aan uw nachtrust. Ga niet door tot in de late uurtjes. Anders maalt de lesstof nog door uw hoofd terwijl u probeert te slapen.

Tip 8. Leg contact met medestudenten

Een thuisstudie doet u in principe geheel zelfstandig. Toch hoeft u zich op geen enkel moment alleen te voelen. Zoek contact met medestudenten om te sparren over de lesstof, bevindingen te delen en uw netwerk te vergroten. Dat kan via ons online studentenportaal, bij besloten Facebook-groepen of tijdens een praktijkdag.

Tip 9. Maak uw huiswerk

Ingeleverde huiswerkopdrachten krijgt u nagekeken terug. Heeft u de huiswerkopdrachten foutloos beantwoord? Dan beheerst u de lesstof en kunt u door naar het volgende hoofdstuk. U kunt bepaalde lesstof altijd weer nalezen. Of stel vragen aan uw docent via het studentenportaal voor een beter inzicht in bepaalde studieonderdelen.

Tip 10. Beloon uzelf

Het combineren van een zelfstudie met uw drukke leven vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. Wees trots op uzelf als u een hoofdstuk, module of examen succesvol heeft afgerond. Verwen uzelf na een dergelijke prestatie!

Tijd om te starten!

Wij wensen u veel succes en studieplezier. Heeft u naast deze studietips behoefte aan meer support tijdens uw thuisstudie? Neem dan gerust contact op met onze studiebegeleiders via 023 - 55 11 511 of info@civas.nl. Bent u er nog niet helemaal uit welke studie u gaat volgen? Bekijk dan het complete studieaanbod.