Docent kruidengeneeskunde stelt zich voor

Leestijd
1 minuten
Geplaatst op
10 juni 2025

Anke Welten is docent Coaching bij Civas. Aan de hand van 5 vragen vertelt hij over zijn vakgebied en docentschap voor Civas.

1. Wat is je achtergrond?

"Na een opleiding in het toerisme en enkele jaren werkervaring in die sector, heb ik me omgeschoold tot fitnessinstructeur. Al snel specialiseerde ik me in het geven van groepslessen, iets wat ik jarenlang met veel plezier heb gedaan.

Toch bleef mijn interesse in de natuur altijd aanwezig. Daarom ben ik de opleiding Westerse kruidengeneeskunde gaan volgen. Vervolgens ben ik afgestudeerd als Meester-Herborist en Gemmotherapeut. Met deze kennis heb ik mijn eigen bedrijf opgericht, waarin ik een praktijk run en educatieve activiteiten organiseer.

Sinds enkele jaren ben ik bovendien met veel enthousiasme verbonden aan Civas als praktijkdocent kruidengeneeskunde."

Wat trekt je zo aan in het vakgebied?

We zijn allemaal onderdeel van de natuur. Het is niet iets waar we af en toe doorheen kunnen wandelen en zijdelings kunnen bekijken. Wij zijn natuur. Door jezelf weer te verbinden met planten, bomen en kruiden kom je weer dichter bij jezelf.

Er is zoveel te vinden wat ons mensen kan ondersteunen. Om te helen, om te voeden en om te gebruiken. Deze oeroude kennis lijkt verloren te gaan. Hoe mooi is het om het door te kunnen en mogen geven aan nieuwe generaties. De natuur is een onuitputtelijke bron.

Hoe onderscheid je jezelf van vakgenoten?

Naast een science-based opleiding in fytotherapie, een opleiding medische basiskennis en een verdiepende studie in kruidengeneeskunde via de gemmotherapie, heb ik me steeds verder verdiept in deze prachtige materie. Het is bijzonder om te zien hoe cliƫnten met chronische klachten weer meer energie en levenslust ervaren.

Wat ik zo waardeer aan fytotherapie, is dat het goed samenwerkt met de reguliere geneeskunde. Het is een waardevolle, complementaire benadering van gezondheid en ik maak me daar graag sterk voor.

Daarnaast zie ik het als mijn missie om zoveel mogelijk mensen basiskennis over kruiden bij te brengen. Hoe kun je op een veilige en eenvoudige manier kruiden uit je eigen omgeving inzetten bij lichte gezondheidsklachten? Die kennis zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.

Wat kan men zoal verwachten van de opleiding.

De opleiding is een mooie basis om jezelf verder te gaan ontwikkelen in de wereld van kruidengeneeskunde en complementaire geneeskunde. Als praktijkdocent neem ik je letterlijk mee de natuur in. Wat je leert uit je theorielessen gaan we gedeeltelijk omzetten in praktijkervaring. Een onmisbaar onderdeel van de opleiding.

Welk advies heb je voor (aankomend) studenten?

Kruidengeneeskunde leer je vooral door de theorie regelmatig in de praktijk te brengen. Ga de natuur in, leer planten (her)kennen, voel hun structuur, proef, kijk en ervaar.

Hoe vaker je dit doet, hoe vertrouwder de plantenwereld voor je wordt. Als je dit goed onder de knie krijgt, beschik je over een schat aan kennis die je je leven lang kunt inzetten.


Anke is docent van de opleidingen

Kruidengeneeskunde

Meer informatie

Kruidenleer en aromatherapie

Meer informatie

Natuurvoeding en kruidenleer

Meer informatie

Natuurvoeding, kruidenleer en aromatherapie

Meer informatie

Kruidenleer, aromatherapie en Bach Bloesemtherapie

Meer informatie