Cursus Mindfulness voor kinderen

Cursus Mindfulness voor kinderen

Duur
4 maanden
Lesgeld
€ 560 of 6 x € 98
Studiemethode
thuisstudie

Mindfulness voor kinderen

De cursus Mindfulness voor kinderen is bedoeld voor mensen die professioneel met kinderen werken én voor ouders die samen met hun kinderen meer rust en harmonie in het gezinsleven willen brengen. Met mindfulness leren kinderen zich beter concentreren, hun gedachten tot rust te brengen en anders om te gaan met impulsen. Mindfulness voor kinderen is bewezen effectief.

Gratis proefles

Ja, ik wil de gratis proefles én de inhoudsopgave per e-mail ontvangen. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief met leuke nieuwtjes en inspiratie.

Nu aanvragen

Hartelijk dank voor je aanvraag. De gratis proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je gratis proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Voordelen

 • Voor ouders én professionals
 • Met veel praktijkvoorbeelden
 • Veilig en bewezen effectief
 • Zeer populaire methodiek

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

De cursus Mindfulness voor kinderen is bedoeld voor professionals die met kinderen werken, zoals kindercoaches, leerkrachten, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, opvoedcoaches en yogadocenten. Ook ouders die samen met hun kinderen mindfulness in hun dagelijks leven willen integreren, hebben veel profijt van deze studie.

Na afronding van de cursus ben je in staat mindfulness toe te passen in jouw eigen leven en in het leven van de kinderen om je heen. Je kan zelfstandig mindfulnessprogramma’s opstellen voor kinderen en mindfulnesstechnieken inzetten bij de aanpak van specifieke problemen. Ook kan je vanuit de principes van mededogen en acceptatie reflecteren op de opvoeding en van daaruit ouders ondersteunen in hun rol als opvoeder.

Wat leer je?

Kinderen moeten tegenwoordig steeds meer informatie verwerken. Met de komst van social media staan ze bijna continu bloot aan nieuwe indrukken. Door kinderen al op jonge leeftijd te begeleiden met mindfulness, leren ze zich beter concentreren, hun hoofd vol piekergedachten tot rust te brengen en anders met stemmingen en impulsen om te gaan. Daardoor worden ze weerbaarder en kunnen ze op een vriendelijke manier openstaan voor zichzelf én anderen. Dat geeft hun rust en zelfvertrouwen.

In de cursus Mindfulness voor kinderen maak je allereerst kennis met de basisprincipes van mindfulness. Praktische oefeningen leren je hoe je rustmomenten inbouwt in de hectiek van alledag en jouw aandacht kunt verplaatsen naar het nu. Je leert volledig aanwezig te zijn, met name ook in jouw contact met kinderen. Deze vaardigheden kan je gebruiken als professional, maar ook ouders hebben veel baat bij deze oefeningen en inzichten in hun omgang met kinderen.

Het tweede deel van deze mindfulness-cursus gaat dieper in op het werken met mindfulness bij kinderen. Je krijgt veel oefeningen en uitgewerkte (groeps)lessen aangereikt. Deze kan je uitvoeren met kinderen van verschillende leeftijden. Uitgebreid aan de orde komen mindfulnesstechnieken die zijn toegespitst op specifieke ontwikkelings- of probleemgebieden, zoals slaapproblemen, concentratieproblemen, faalangst en innerlijke onrust.

De leerdoelen van de cursus Mindfulness voor kinderen zijn:

 • Je hebt kennis van de basisprincipes en basisoefeningen van mindfulness en meditatie.
 • Je kan doelbewust aandacht geven aan- en volledig bewust zijn van de ervaring van het moment.
 • Je weet wat de voordelen van mindfulness en mindfulness-based therapieën zijn en kan deze overbrengen aan de cliënt.
 • Je hebt kennis van de wetenschappelijke onderzoeken naar mindfulness bij ouders en kinderen en kan de bevindingen vertalen naar de praktijk.
 • Je hebt kennis van de psychosociale ontwikkeling van kinderen, en de relatie tussen stress, aandacht en concentratie bij kinderen.
 • Je beschikt over handvatten om kinderen te begeleiden in het leren mediteren en beoefenen van mindfulness.
 • Je beschikt over praktische mindfulnessoefeningen speciaal voor kinderen en pubers.
 • Je kan een mindfulnesstraining of lesprogramma realiseren afgestemd op de behoeften en de context van de doelgroep.
 • Je kan op een niet-oordelende en accepterende manier met kinderen (en hun vragen en problemen) omgaan.
 • Je beschikt over handvatten om met verschillende ontwikkelings- of probleemgebieden of moeilijke opvoedingssituaties om te gaan.
 • Je hebt kennis van verschillende achtergrondproblematieken die zich bij kinderen kunnen voordoen en kan afwijkend gedrag in een bepaalde context herkennen.

Details

methode thuisstudie
omvang

8 lessen

studieduur 4 maanden
lesgeld € 560 of 6 x € 98
inschrijfgeld € 20
vooropleiding er is geen specifieke vooropleiding vereist
certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Mindfulness voor kinderen

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Na het volgen van alle lessen kan je deelnemen aan het openboekexamen om het diploma te behalen. Slaag je voor het examen en heb je al het huiswerk met succes afgerond, dan ontvang je het diploma. Slaag je onverhoopt niet, dan begeleidt Civas je graag verder om het examen te halen.

Je bent niet verplicht examen te doen. Heb je alle lessen afgerond en een voldoende gehaald voor de huiswerkopdrachten, dan kun je een certificaat van deelname downloaden in het studentenportaal.

Ga direct van start

 • Ontvang je studie binnen 2 werkdagen
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens

Civas scoort een 9.1

Karin Zijlstra
08 februari 2022
De communicatie voor vragen aan mijn docente verliep heel goed, maar ook met de medestudenten. Het lesboek zag er heel goed en overzichtelijk uit. Was meteen duidelijk. Goede opbouw van de lesstof.
P. Persoon
09 september 2022
Dit maakt leren 3x leuker! Informatie lezen (1), uitgeschreven voorbeelden (2), opdrachten uitwerken (3). Eenvoudig online en zonder druk toetsen. Een manier van leren dat bij me past zodat ik na het behalen van een diploma alweer sta te poppelen om met een volgende opleiding te beginnen. Echt super!
Jacqueline Braakman
05 augustus 2022
De studies die ik heb gevolgd (Jongerencoach en ACT) waren duidelijk en goed opgebouwd. Het maakt echt een verschil dat je voor jezelf een planning kan maken en op deze manier vrij bent om je tijd in te delen.