Cursus Mindfulness voor kinderen

Cursus Mindfulness voor kinderen

Met mindfulness leren kinderen zich beter concentreren, hun gedachten tot rust te brengen en anders om te gaan met impulsen.

4mnd.
€ 580 of 6 x € 102 p/m
thuisstudie

De cursus Mindfulness voor kinderen is bedoeld voor mensen die professioneel met kinderen werken én voor ouders die samen met hun kinderen meer rust en harmonie in het gezinsleven willen brengen. Met mindfulness leren kinderen zich beter concentreren, hun gedachten tot rust te brengen en anders om te gaan met impulsen. Mindfulness voor kinderen is bewezen effectief.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Voor ouders én professionals
 • Met veel praktijkvoorbeelden
 • Veilig en bewezen effectief
 • Zeer populaire methodiek

Na afronding

De cursus Mindfulness voor kinderen is bedoeld voor professionals die met kinderen werken, zoals kindercoaches, leerkrachten, pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, opvoedcoaches en yogadocenten. Ook ouders die samen met hun kinderen mindfulness in hun dagelijks leven willen integreren, hebben veel profijt van deze studie.

Na afronding van de cursus ben je in staat mindfulness toe te passen in jouw eigen leven en in het leven van de kinderen om je heen. Je kan zelfstandig mindfulnessprogramma’s opstellen voor kinderen en mindfulnesstechnieken inzetten bij de aanpak van specifieke problemen. Ook kan je vanuit de principes van mededogen en acceptatie reflecteren op de opvoeding en van daaruit ouders ondersteunen in hun rol als opvoeder.

Programma

Kinderen moeten tegenwoordig steeds meer informatie verwerken. Met de komst van social media staan ze bijna continu bloot aan nieuwe indrukken. Door kinderen al op jonge leeftijd te begeleiden met mindfulness, leren ze zich beter concentreren, hun hoofd vol piekergedachten tot rust te brengen en anders met stemmingen en impulsen om te gaan. Daardoor worden ze weerbaarder en kunnen ze op een vriendelijke manier openstaan voor zichzelf én anderen. Dat geeft hun rust en zelfvertrouwen.

In de cursus Mindfulness voor kinderen maak je allereerst kennis met de basisprincipes van mindfulness. Praktische oefeningen leren je hoe je rustmomenten inbouwt in de hectiek van alledag en jouw aandacht kunt verplaatsen naar het nu. Je leert volledig aanwezig te zijn, met name ook in jouw contact met kinderen. Deze vaardigheden kan je gebruiken als professional, maar ook ouders hebben veel baat bij deze oefeningen en inzichten in hun omgang met kinderen.

Het tweede deel van deze mindfulness-cursus gaat dieper in op het werken met mindfulness bij kinderen. Je krijgt veel oefeningen en uitgewerkte (groeps)lessen aangereikt. Deze kan je uitvoeren met kinderen van verschillende leeftijden. Uitgebreid aan de orde komen mindfulnesstechnieken die zijn toegespitst op specifieke ontwikkelings- of probleemgebieden, zoals slaapproblemen, concentratieproblemen, faalangst en innerlijke onrust.

De leerdoelen van de cursus Mindfulness voor kinderen zijn:

 • Je hebt kennis van de basisprincipes en basisoefeningen van mindfulness en meditatie.
 • Je kan doelbewust aandacht geven aan- en volledig bewust zijn van de ervaring van het moment.
 • Je weet wat de voordelen van mindfulness en mindfulness-based therapieën zijn en kan deze overbrengen aan de cliënt.
 • Je hebt kennis van de wetenschappelijke onderzoeken naar mindfulness bij ouders en kinderen en kan de bevindingen vertalen naar de praktijk.
 • Je hebt kennis van de psychosociale ontwikkeling van kinderen, en de relatie tussen stress, aandacht en concentratie bij kinderen.
 • Je beschikt over handvatten om kinderen te begeleiden in het leren mediteren en beoefenen van mindfulness.
 • Je beschikt over praktische mindfulnessoefeningen speciaal voor kinderen en pubers.
 • Je kan een mindfulnesstraining of lesprogramma realiseren afgestemd op de behoeften en de context van de doelgroep.
 • Je kan op een niet-oordelende en accepterende manier met kinderen (en hun vragen en problemen) omgaan.
 • Je beschikt over handvatten om met verschillende ontwikkelings- of probleemgebieden of moeilijke opvoedingssituaties om te gaan.
 • Je hebt kennis van verschillende achtergrondproblematieken die zich bij kinderen kunnen voordoen en kan afwijkend gedrag in een bepaalde context herkennen.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

Diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Mindfulness voor kinderen

Accreditaties

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie
Niveau
Type
Cursus
Omvang

8 lessen

Studieduur
4 maanden
Lesgeld
€ 580 of 6 x € 102
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Praktijkdagen

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Mindfulness voor kinderen

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Mindfulness voor kinderen'

Kindertekeningen analyseren

Meer informatie

Kindercoach

Meer informatie

Kindervoedingsadviseur

Meer informatie

Gezinstherapie

Meer informatie

Mindfulness Based Cognitive Therapy

Meer informatie

Cognitieve gedragstherapie

Meer informatie

Orthomoleculaire voeding voor kinderen

Meer informatie

Civas scoort een 9.1

Simone
26 maart 2024
Fijne, duidelijke lesstof. Helder beschreven. Waardevolle oefeningen. Fijne examens. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: ACT
Yvonne
25 maart 2024
Goede opleiding. Veel extra ondersteuning via Civas portal. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Loopbaancoach, Budgetcoach
Hans Nieboer
18 maart 2024
Prima en zeer overzichtelijke studie met goed studie materiaal Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Burn-out coach
Milena Banovic
05 maart 2024
Beste ervaring met CIVAS heb ik. Uitgebreide mogelijkheden, zeer professionele opleidingen. Aardige en klantgerichte personeel en docenten. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Verschillende
Ramsay van Rhijn
29 februari 2024
Was heel fijn bekwame lerares goede begeleiding waardoor je je ook veilig voelde. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Familieopstelling
Suzanne Leideritz
04 maart 2024
De opleiding was duidelijk. De online omgeving goed te gebruiken. Ook het doen van het examen was makkelijk uit te voeren. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Burn out coach
Lindy de Weerd
17 januari 2024
Eigen tempo. Contact met Civas is snel duidelijk en erg behulpzaam. Duidelijke lesstof Lengte toetsen en examen erg passend Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Speltherapie-HBO
Weetink
12 januari 2024
Hele nette en duidelijke communicatie. Ze zijn goed bereikbaar, behulpzaam/denken met je mee. Ik heb mijn opleiding via CIVAS als zeer prettig ervaren en zal in de toekomst wanneer ik nog een opleiding wil gaan volgen zeker terugkeren. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Kindercoach