Opleiding Loopbaancoach

Opleiding Loopbaancoach

Word loopbaancoach en begeleid cliënten bij ontwikkelingstrajecten en loopbaanontwikkeling.

hbo-niveau
5mnd.
€ 560 of 6 x € 98 p/m
thuisstudie

De opleiding Loopbaancoach is bedoeld voor iedereen die zich beroepsmatig wil bezighouden met het voeren van loopbaangesprekken en het begeleiden van volwassenen in loopbaantrajecten. Als loopbaancoach of loopbaanadviseur bied jij gerichte ondersteuning bij werkgerelateerde problemen en ontwikkelingsgerichte vraagstukken. Met de Loopbaancoach opleiding leer je de loopbaanontwikkeling van je cliënt professioneel te begeleiden.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Uniek lesmateriaal met veel oefeningen
 • Steeds meer vraag naar loopbaancoaches
 • Bied hulp bij werkgerelateerde problemen

Na afronding

In de opleiding tot loopbaancoach leer je hoe je een volledig loopbaantraject vormgeeft. De cursus Loopbaancoach besteedt aandacht aan de verschillende soorten loopbaanvragen die er zijn en het belang van afstemming met je cliënt.

Ook zoomen we in op de invloed van de levensloop van je cliënt op zijn loopbaan. Je leert onderscheid maken tussen verschillende soorten loopbaancoaching, passend bij verschillende levensfases. Loopbaancoaching van jongeren en starters verschilt immers van die van ouderen of bijvoorbeeld herintreders.

Veel voorkomende thema’s zijn bijvoorbeeld het combineren van werken en een gezin, het verliezen van een baan, overspannenheid en geen voldoening meer halen uit het huidige werk. Je maakt intensief kennis met interventies, tests, methodieken en werkvormen die je in kan zetten tijdens het begeleidingsproces.

Met de praktisch toepasbare methodes en methodieken uit de opleiding Loopbaancoach help je mensen met een ontwikkelingsgerichte vraag of mensen die concreet op zoek zijn naar een andere functie, vrijwillig of gedwongen door omstandigheden.

Maar het resultaat van jouw professionele loopbaancoaching hoeft niet altijd te leiden tot een zoektocht naar een andere baan. Soms leiden nieuwe inzichten tot een betere verhouding met het huidige werk. Ook kan het zijn dat mensen kleine werkaanpassingen doen of hun werkwensen met hun leidinggevende gaan bespreken. Zo ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Het mooie van het beroep van loopbaancoach, loopbaanadviseur of carrièrecoach is dat je zelf bepaalt welke accenten je legt in je begeleiding en vanuit welke insteek je de begeleiding vormgeeft. Dat geeft je de vrijheid om het vak heel dicht bij jouw persoonlijkheid te laten komen.

Programma

In de opleiding Loopbaancoach leer je onder andere over:

 • Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt
 • Afstemmen met je cliënt
 • Het loopbaancoachingstraject
 • Biografische loopbaancoaching
 • De zelfconfrontatiemethode
 • Tests, assessments en werkvormen en hoe te kiezen

De leerdoelen van de opleiding Loopbaancoach:

 • Je kent de betekenis van arbeid en de maatschappelijke invloeden die daarbij een rol spelen.
 • Je begrijpt de invloed van de levensloop op de loopbaan en omgekeerd.
 • Je kent een aantal bekende theorieën over loopbaankeuze en de meest voorkomende loopbaandilemma’s.
 • Je hebt inzicht in hoe je goed kunt afstemmen met je cliënt, op meerdere niveaus van het coachingstraject.
 • Je kent de basisvaardigheden voor psychologische gespreksvoering.
 • Je begrijpt hoe je een loopbaangesprek in twee fases kunt voeren: een probleemstellende fase en een constructieve fase.
 • Je kent manieren om het loopbaantraject af te ronden en te evalueren.
 • Je bent bekend met verschillende methodieken voor biografisch werken: werken met het levensverhaal, met de levensfases, met de levensdomeinen en met het biografieonderzoek.
 • Je kent de achterliggende theorie, aanpak en stadia van de zelfconfrontatiemethode (ZKM).
 • Je kent een aantal veelgebruikte tests, assessments en andere onderzoeken binnen loopbaanbegeleiding en weet hoe en wanneer je ze kunt gebruiken.
 • Je kent en beheerst werkvormen binnen loopbaancoaching gericht op ontspanning en concentratie, op het vrijmaken van creativiteit, op het verkennen wat je cliënt wil, op het creëren van overzicht en op het nemen van beslissingen en in actie komen.
 • Je begrijpt de gevolgen die actuele ontwikkelingen in de maatschappij en de arbeidsmarkt hebben voor medewerkers en organisaties.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

na inzending van uw huiswerk kunt u een certificaat van deelname downloaden in uw studentenportaal.

Diploma

bij een gemiddelde score van 5,5 of hoger voor het ingezonden huiswerk en een voldoende voor het thuis af te leggen openboekexamen ontvang je het Civas-diploma Loopbaancoach

Accreditaties

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie
Niveau
hbo-niveau
Type
Opleiding
Omvang

10 lessen

Studieduur
5 maanden
Lesgeld
€ 560 of 6 x € 98
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
Loopbaancoach

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'Loopbaancoach'

Lifecoach

Meer informatie

HR Analytics

Meer informatie

Budgetcoach

Meer informatie

Provocatief coachen

Meer informatie

Civas scoort een 9.1

Simone
26 maart 2024
Fijne, duidelijke lesstof. Helder beschreven. Waardevolle oefeningen. Fijne examens. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: ACT
Yvonne
25 maart 2024
Goede opleiding. Veel extra ondersteuning via Civas portal. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Loopbaancoach, Budgetcoach
Hans Nieboer
18 maart 2024
Prima en zeer overzichtelijke studie met goed studie materiaal Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Burn-out coach
Milena Banovic
05 maart 2024
Beste ervaring met CIVAS heb ik. Uitgebreide mogelijkheden, zeer professionele opleidingen. Aardige en klantgerichte personeel en docenten. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Verschillende
Ramsay van Rhijn
29 februari 2024
Was heel fijn bekwame lerares goede begeleiding waardoor je je ook veilig voelde. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Familieopstelling
Suzanne Leideritz
04 maart 2024
De opleiding was duidelijk. De online omgeving goed te gebruiken. Ook het doen van het examen was makkelijk uit te voeren. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Burn out coach
Lindy de Weerd
17 januari 2024
Eigen tempo. Contact met Civas is snel duidelijk en erg behulpzaam. Duidelijke lesstof Lengte toetsen en examen erg passend Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Speltherapie-HBO
Weetink
12 januari 2024
Hele nette en duidelijke communicatie. Ze zijn goed bereikbaar, behulpzaam/denken met je mee. Ik heb mijn opleiding via CIVAS als zeer prettig ervaren en zal in de toekomst wanneer ik nog een opleiding wil gaan volgen zeker terugkeren. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Kindercoach