Heeft u een gezond BMI?

Leestijd
3 minuten
Geplaatst op
08 januari 2018

Heeft u een gezond BMI

BMI staat voor Body Mass Index en is een hulpmiddel om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. Hoe kunt u uw BMI berekenen? Wanneer heeft u een gezond BMI? En in welke gevallen is het aan te raden om uw gewicht aan te pakken? In dit blogartikel behandelen we alles omtrent een gezond BMI.

BMI berekenen

Bij de BMI staat de verhouding tussen lengte en gewicht centraal. Wilt u uw BMI berekenen? Deel dan uw lichaamsgewicht door het kwadraat van uw lengte. Indien u bijvoorbeeld 1.70 meter bent en 60 kilo weegt, maakt u de volgende berekening: 60/(1,7*1,7). In dit geval betekent dat een BMI van 20,8.

Gezond BMI: tussen 18,5 en 25

U heeft een gezond BMI – en dus een gezond gewicht – als de waarde tussen de 18,5 en 25 ligt. Bij een BMI onder de 18,5 is sprake van ondergewicht en bij een BMI tussen de 25 en 30 spreekt men van matig overgewicht. Is uw BMI boven de 30? Dan heeft u ernstig overgewicht (obesitas).

Uitzonderingen

Hoewel de BMI een handig hulpmiddel is om te berekenen of u een gezond gewicht heeft, gaat het niet voor iedereen op. Zo geeft de uitkomst vaak een vertekend beeld bij fanatieke sporters omdat spieren zwaarder zijn dan vet en gelden voor mensen met een niet-Nederlandse afkomst soms andere grenswaarden vanwege een andere lichaamsbouw.

Geen gezond BMI? Laat u adviseren!

Heeft u geen gezond BMI maar (ernstig) onder- of overgewicht? Laat u dan adviseren door een professional zoals een huisarts, diëtist of gewichtsconsulent.

Meer weten over BMI? Bekijk onze opleidingen.