Opleiding HR Analytics

Opleiding HR Analytics

Leer HR data analyseren en gebruiken voor beleidsvoorstellen met HR Analytics.

hbo-niveau
1mnd.
€ 845 of 1 x € 845 p/m
thuisstudie met inbegrepen praktijkdag

Volg de opleiding HR Analytics en word een stevige gesprekspartner voor de directie en management op het gebied van HR vraagstukken. Als HR manager heb je toegang tot veel data. In deze HR Analytics opleiding leer je deze data te analyseren en te gebruiken voor de kwantitatieve onderbouwing van beleidsinitiatieven. De HRM opleiding bestaat uit het bestuderen van theorie in je eigen tijd en tempo en een praktijkdag om te oefenen.

Wat je van de opleiding kunt verwachten

 • Direct aan de slag met eigen praktijkcase
 • Theorie op eigen tempo bestuderen
 • Op de praktijkdag staat oefenen centraal

Na afronding

Analytische vaardigheden
HR Analytics gaat over getallen en formules, maar vooral over de betekenis en waarde die ze hebben voor jouw HR beleid. Als HR manager beschik je al over heel veel data en dat wordt in de toekomst alleen maar meer. Maar wat betekenen al die getallen nu? En wat kun je ermee om er goed HR beleid mee te maken?

Als HR business partner, HR manager, P&O, leidinggevende en manager is het daarom belangrijk om over analytische vaardigheden te beschikken. Door je voorstellen cijfermatig te onderbouwen creëer je meer draagvlak binnen je organisatie. Lees hier het blogartikel: HR Analytics - onmisbaar voor de HR professional van de toekomst.

Beleidsvoorstellen ontwikkelen
HR Analytics helpt je om gericht beleid te ontwikkelen om je doelen te bereiken. In de HR Analytics opleiding wordt ingegaan op je doelstelling, kengetallen en stuurgetal.

Je beschikt over de kennis om de huidige situatie en achterliggende oorzaken binnen jouw organisatie in kaart te brengen. Onderdeel van deze analyse is de in- en externe benchmark. Je meet hoe de verschillende afdelingen onderling presteren en hoe jouw organisatie presteert ten opzichte van de branche. Aan de hand van een praktijkcase leer je hoe je aan data komt en hoe je deze kan interpreteren.

Na het opstellen van een beschrijvend en diagnostisch deel ga je beleid formuleren. Je stelt reële doelen in de vorm van stuurgetallen, gebaseerd op het strategisch beleid van de onderneming. De strategische personeelsplanning is hierop een belangrijke aanvulling. Bij dit instrument krijg je antwoord op de vraag of het huidige personeelsbestand in kwalitatief opzicht in staat is de strategische doelen te halen.

Presenteren van beleid
Na afronding van deze HR opleiding en praktijkdag heb je ervaring opgedaan om jouw voorstel te ontwikkelen en met overtuigingskracht te presenteren aan de directie en management.

Een goede HR Manager heeft HR Analytics in de vingers en gaat op die manier mee met de ontwikkelingen die organisaties doormaken. Kwantitatief goed onderbouwde beleidsvoorstellen helpen de HR manager om zijn rol als strategische partner te versterken.

Programma

In de opleiding HR Analytics leer je onder andere over:

 • Wat is HR Analytics
 • Voordelen en valkuilen van HR Analytics (HRA)
 • Ken- en stuurgetallen
 • Meten, analyseren en voorspellen
 • Het belang van goede administratie
 • Sterkte en zwakte analyse
 • Strategische personeelsplanning
 • Beleid vertalen in KPI’s (prestatie-indicatoren) en KSF-en (kritische succesfactoren)
 • Kwantitatieve onderbouwing
 • Strategische HRM
 • Aantrekkelijk presenteren van je beleid

Praktijkdag

Bij deze korte opleiding neem je eerst op je eigen tempo de achtergrondkennis en theorie door. Daarna kun je alle tijd besteden aan het oefenen van je vaardigheden in de praktijk tijdens de (inbegrepen) praktijkbijeenkomst. De praktijkbijeenkomst vindt plaats in Nederland. Samen met de trainer en je medestudenten ga je aan de slag met de geleerde technieken uit de HR cursus. Lees hier het interview met de docent van de opleiding HR Analytics.

Tijdens de theorie-onderdelen heb je een aantal oefeningen gemaakt die betrekking hebben op je eigen organisatie. De uitwerkingen hiervan vormen de basis van de praktijkdag. In de praktijkdag coachen de deelnemers elkaar naar goed gefundeerde stuurgetallen die op heldere en overtuigende wijze aan het management van de organisatie gepresenteerd kunnen worden.

De dag start met een presentatie van je bevindingen. Daarna ga je in kleine groepjes aan de slag om te komen tot een strategische implicatie gebaseerd op HRA. Afsluitend presenteer je jouw voorstel tijdens het rollenspel ‘overtuig het management’.

De leerdoelen van de HR Analytics opleiding

 • Je kent de verschillende begrippen HR metrics, Big data, HR intelligence, e-hrm.
 • Je weet waar en hoe je data verzamelt.
 • Je kan een IDU-matrix (Instroom, Doorstroom, Uitstroom) opstellen.
 • Je kan statistische verbanden en relaties tussen HR-kengetallen beoordelen.
 • Je kan door middel van extrapolatie het verloop van de kengetallen aangeven.
 • Je kan het strategisch beleid van je eigen organisatie vertalen naar KPI’s en KSF-en.
 • Je kan de HR3P-methode gebruiken om het huidige personeelsbestand in beeld te krijgen.
 • Je oefent met overtuigend presenteren en een aantrekkelijke presentatie maken.

Diploma & Accreditaties

Certificaat

na het insturen van de opdracht en het bijwonen van de praktijkdag ontvang je kosteloos het certificaat HR Analytics

Diploma
Accreditaties

Studieduur & Kosten

Methode
thuisstudie met inbegrepen praktijkdag
Niveau
hbo-niveau
Type
Opleiding
Omvang

12 uur thuisstudie: 6 theorielessen lezen
10 uur uitwerken van de opdrachten
1 praktijkdag

Studieduur
1 maanden
Lesgeld
€ 845 of 1 x € 845
Inschrijfgeld
€ 20
Vooropleiding
er is geen specifieke vooropleiding vereist

Zo studeer je

Het tempo van studeren bepaal je zelf. Er is geen strakke tijdslimiet, dus je kan altijd een studiepauze inlassen. Je hebt recht op 36 maanden studiebegeleiding. De gemiddelde studiebelasting is vijf uur per week.

Jouw docent adviseert je persoonlijk vanaf de inschrijving tot aan de succesvolle afronding van je studie. Je kan altijd een beroep doen op jouw docent via het digitale studentenportaal.

Civas werkt met een beveiligd studentenportaal. Via het portaal stuur je huiswerk in en leg je contact met jouw docent en medestudenten.

Je bent niet verplicht een studie af te maken. Je kan jouw studie zonder opgaaf van reden voortijdig beëindigen. Er geldt een opzegtermijn van 1 maand.

Huiswerk insturen is niet verplicht, maar bij de meeste studies wel nodig om een certificaat of diploma te behalen.

Praktijkdagen

Datum Prijs Locatie
dinsdag 11 juni 2024 € 0.0
Aristo Utrecht Lunetten
Datum Prijs Locatie
zaterdag 12 oktober 2024 € 0.0
Aristo Utrecht Lunetten

Ga direct van start

 • Ontvang uw studie binnen 2 werkdagen thuis
 • 30 dagen bedenktijd, niet goed geld terug
 • Betaal in termijnen of ineens
HR Analytics

Gratis proefles doen

Stuur mij per e-mail de gratis proefles en de inhoudsopgave. Ook abonneer ik me op de Civas-nieuwsbrief (uitschrijven kan op elk gewenst moment).

Hartelijk dank voor je aanvraag. De proefles is per e-mail aan je verzonden.

Er is iets fout gegaan tijdens het aanvragen van je proefles. Probeer het later opnieuw of neem contact met ons op.

Hulp bij je studiekeuze?

Wij helpen je graag!


Niet helemaal wat je zocht?

Soortgelijke opleidingen als 'HR Analytics'

Vitaliteitscoach

Meer informatie

Stresscounseling

Meer informatie

Meer informatie

Civas scoort een 9.1

Simone
26 maart 2024
Fijne, duidelijke lesstof. Helder beschreven. Waardevolle oefeningen. Fijne examens. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: ACT
Yvonne
25 maart 2024
Goede opleiding. Veel extra ondersteuning via Civas portal. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Loopbaancoach, Budgetcoach
Hans Nieboer
18 maart 2024
Prima en zeer overzichtelijke studie met goed studie materiaal Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Burn-out coach
Milena Banovic
05 maart 2024
Beste ervaring met CIVAS heb ik. Uitgebreide mogelijkheden, zeer professionele opleidingen. Aardige en klantgerichte personeel en docenten. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Verschillende
Ramsay van Rhijn
29 februari 2024
Was heel fijn bekwame lerares goede begeleiding waardoor je je ook veilig voelde. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Familieopstelling
Suzanne Leideritz
04 maart 2024
De opleiding was duidelijk. De online omgeving goed te gebruiken. Ook het doen van het examen was makkelijk uit te voeren. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Burn out coach
Lindy de Weerd
17 januari 2024
Eigen tempo. Contact met Civas is snel duidelijk en erg behulpzaam. Duidelijke lesstof Lengte toetsen en examen erg passend Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Speltherapie-HBO
Weetink
12 januari 2024
Hele nette en duidelijke communicatie. Ze zijn goed bereikbaar, behulpzaam/denken met je mee. Ik heb mijn opleiding via CIVAS als zeer prettig ervaren en zal in de toekomst wanneer ik nog een opleiding wil gaan volgen zeker terugkeren. Gevolgde opleiding(en) bij Civas: Kindercoach