Opleiding Familieopstellingen: vroegkinderlijk trauma

Opleiding Familieopstellingen: vroegkinderlijk trauma

Duur
1 maanden
Lesgeld
€ 175,00 of 1 x € 175,00
Studiemethode
klassikaal

Familieopstellingen: vroegkinderlijk trauma

Vroegkinderlijk trauma kan al ontstaan in de eerste 1000 dagen van een leven, gerekend vanaf de conceptie. Een goed begin is cruciaal voor een gezond leven. Op deze themadag leer je vroegkinderlijk trauma herkennen en een plek te geven. Met een familieopstelling kun je helpen een trauma te integreren in het leven van je cliënt. Als professionele opsteller kun je op deze dag leren wat je met de methode familieopstellingen hierin kunt betekenen.

Voordelen

 • Intensieve themadag voor ervaren opstellers
 • Verbreding van je kennis en van je netwerk
 • Landelijk aandacht voor Actieprogramma Kansrijke Start

Het lesmateriaal is samengesteld door een ervaren vakdocent. Je krijgt de informatie stapsgewijs aangeboden, zodat je de lesstof gemakkelijk kan opnemen en onthouden. Je ontvangt het complete studiepakket in één keer. Het tempo van studeren bepaal je zelf. Civas houdt voor alle studies de vakontwikkelingen bij. Zo beschik je altijd over de meest actuele kennis.

Wat kun je ermee?

Eerste 1000 dagen kind
Ieder kind verdient een optimale kans op een goede toekomst. De gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen – zowel fysiek als mentaal – op latere leeftijd. Als iemand zich onveilig heeft gevoeld tijdens de eerste 1000 dagen van zijn leven, kan dat in zijn verdere leven klachten opleveren.

Stress tijdens zwangerschap
Stress tijdens de zwangerschap en de eerste kinderjaren kan leiden tot vroegkinderlijk trauma. Psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden spelen daarbij een belangrijke rol. Kinderen hebben daardoor een grotere kans op problemen op latere leeftijd.

Hechtingsproblematiek
Vroegkinderlijk trauma komt veel vaker voor dan wordt aangenomen. Ook in gezinnen en families met betere omstandigheden komt het voor. Niet alleen stress, maar ook hechtingsproblematieken van de ouders kunnen trauma’s bij het (ongeboren)kind veroorzaken.

Psychotrauma
Als begeleider is het daarom nodig om vroegkinderlijk trauma te kunnen herkennen en met opstellingen te helpen integreren. Als volwassenen hun psychotrauma een plek geven, worden toekomstige kinderen hier minder mee belast. Het verwerken van een vroegkinderlijk trauma heeft bovendien een positieve invloed op het leven van de cliënt van de deelnemer.

Actieprogramma Kansrijke Start
Ook vanuit de overheid is er aandacht voor vroegkinderlijk trauma. Het Actieprogramma Kansrijke Start [1] is bedoeld voor kwetsbare (aanstaande) ouders. Het programma richt zich op verbetering van de eerste 1000 dagen van het kinderleven en biedt ondersteuning bij stoppen met roken, herkennen van gezonde voeding en leren omgaan met emoties.

Familieopstellingen voor professionals
De themadag is ontwikkeld voor professionele opstellers. Voor deelname aan de themadag Familieopstellingen: Vroegkinderlijk trauma is de vooropleiding Familieopstellingen hbo, Familieopstellingen masterclass, of een vergelijkbare familieopstellingen-opleiding verplicht.

Wat leer je?

De themadag Familieopstellingen: vroegkinderlijk trauma gaat in op de volgende onderwerpen:

 • Maken van een genogram
 • Plenaire opstelling en technische nabespreking
 • Zelf oefenen in subgroepen met opstellingen met representanten als begeleider

Tijdens de themadag wordt de theorie van vroegkinderlijk trauma uitgelegd aan de hand van o.a. de boeken: Wie ben ik in een getraumatiseerde en traumatiserende samenleving? (Franz Ruppert) en De eerste 1000 dagen (Tessa Roseboom). Je hoeft de aanbevolen literatuur niet te hebben gelezen voorafgaand aan deze themadag. De belangrijkste inzichten worden gedeeld en besproken.

Opstellingsmethodiek van Franz Ruppert
De themadag is geïnspireerd door de opstellingsmethodiek van Franz Ruppert. Als psychotherapeut ontwikkelde hij de Identiteit-georiënteerde Psychotraumatheorie- en Therapie (IoPT). Het opstellen van het verlangen, het onderscheiden van eigen gevoelens en die van vorige generaties, en het integreren van afgesplitste persoonlijkheidsdelen staan hierin centraal.

De leerdoelen van de themadag Familieopstellingen: vroegkinderlijk trauma:

 • Je bent in staat om vroegkinderlijk trauma te herkennen (in een inleidend gesprek)
 • Je kunt een helende opstelling begeleiden met dit thema
 • Je begrijpt wat dader-slachtofferdynamiek is
 • Je krijgt inzicht in meer-generationeel bindingssysteemtrauma
 • Je ziet als begeleider van opstellingen verbanden met het actieprogramma Kansrijke Start van de Rijksoverheid.

Details

methode klassikaal
omvang

1 lesdag. Kijk onder de kop Praktijkdagen voor startdata en locaties

studieduur 1 maanden
lesgeld € 175,00 of 1 x € 175,00
inschrijfgeld € 20,00
vooropleiding Civas Familieopstellingen of Civas Familieopstellingen masterclass, of een vergelijkbare opleiding familieopstellingen is verplicht als vooropleiding
diploma

Je ontvang het CIVAS-certificaat Familieopstellingen: vroegkinderlijk trauma wanneer je de praktijkdag hebt bijgewoond

Zo studeer je

Toelatingseis voor deze praktijkdag is een afgeronde opleiding Familieopstellingen hbo van CIVAS of een soortgelijke familieopstellingen opleiding. Dit is een harde voorwaarde.

Praktijkdagen

Voor de Familieopstellingen: vroegkinderlijk trauma scholing woon je 1 lesdag bij. Onder begeleiding van de ervaren docent krijg je intensieve theoretische uitleg, gecombineerd met veel oefeningen. Je werkt in kleine groepen, waardoor er veel aandacht is voor jouw individuele ontwikkeling. Bekijk hieronder welke praktijkdagen zijn ingepland.

Startdatum 3 december 2022 Locatie
zaterdag 3 december 2022 Haarlem

Schrijf je nu in

 • Professionele vakdocenten
 • Betaal in termijnen of ineens
 • Vol is vol

CIVAS scoort een 9.1

Joyce Laugs
03 januari 2020
Erg prettige manier van zelfstudie, Civas is zeer goed te bereiken voor vragen en steun.
byTaske voetreflextherapie
06 januari 2020
Fijn studiemateriaal, ik was nog niet klaar met de ene studie of had de volgende alweer geboekt.
Carin
21 januari 2020
Fijne duidelijk gestructureerde opleiding.