Leestijd
|
2 minuten |
Geplaatst op
|
26 januari 2023 |
Dick Tanis houdt zich al zijn werkende leven lang bezig met de ontwikkeling van mensen binnen een organisatie. Na verschillende HR-functies, bij onder meer Geldnet en G4S, werkt hij nu als zelfstandig HR-adviseur. Tanis is een warm pleitbezorger van het Integraal Persoonlijkheids Profiel® (IPP®) van CIVAS Assessments.
“Als ik betrokken ben bij een sollicitatieprocedure laat ik geschikte kandidaten altijd een assessment invullen. Na het sollicitatiegesprek heb ik natuurlijk al een aardige indruk van iemands vaardigheden, kennis en ervaring, maar een onafhankelijke en betrouwbare diagnose van persoonlijkheid en motivatie maakt het plaatje compleet.”
“Het IPP® ontwikkelassessment is een ideale basis voor loopbaangesprekken, carrièreplanning en persoonlijke ontwikkeling. Medewerkers krijgen met de uitkomst van het IPP® als het ware een foto van zichzelf. Met daarop heel scherp wat hun competenties, valkuilen en ontwikkelpunten zijn. Zo’n foto zou je eigenlijk om de twee of drie jaar opnieuw moeten maken. Past die foto nog bij je functie en je ambities? En bij de ambities van de organisatie? Medewerkers die met tegenzin naar hun werk gaan omdat ze niet op hun plek zitten, maken zichzelf en de organisatie ongelukkig. Met de uitslag van het IPP® ontwikkelassessment kun je weer verder. Welke volgende stap kan ik maken? Welk werk of welke rol past beter bij me?”
“Het IPP® ontwikkelassessment van Civas is het beste wat er in de markt te vinden is. Het grootste pluspunt is de breedte van het persoonlijkheidsonderzoek en de vele dwarsverbanden. Daarnaast is de kracht van IPP® dat het niet alleen iets zegt over gedrag onder normale omstandigheden, maar ook hoe iemand reageert als er sprake is van een conflict of belangenverstrengeling. Het IPP® voorspelt dit met een hoge mate van betrouwbaarheid.”
“De sollicitant of medewerker ontvangt het eerst zelf en geeft toestemming om het met de werkgever te delen. Er volgt ook een mondelinge toelichting. Als HR-professional duik ik er vaak ook nog dieper in om te onderzoeken waar een resultaat vandaan komt. Iemand scoort bijvoorbeeld hoog op dominantie. Daar kan een vorm van onzekerheid aan ten grondslag liggen. Daarover kun je het gesprek aangaan: Ben jij je ervan bewust dat je dominant overkomt? Daar kun je vervolgens met coaching mee aan de slag. Zo biedt het IPP® tal van waardevolle handvatten voor persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit.”
“Niet elke medewerker staat meteen te springen. Het is ook heel intensief, het invullen van de vragenlijsten neemt tijd in beslag. Maar als er eenmaal een rapport ligt met een persoonlijk profiel en ontwikkelpunten zijn de meesten enthousiast. We bespreken de uitslag en maken een carrièreplan. Het resultaat van IPP® helpt enorm om stappen voorwaarts te zetten in je werk of om ander werk te gaan doen dat je leuker vindt en waarin je je comfortabel voelt. ‘Had ik dit maar eerder gedaan’, hoor ik vaak.”